HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Entuziasm uriaș în comunitatea științifică - Un mamifer considerat dispărut a fost redescoperit (Video)

Entuziasm uriaș în comunitatea științifică - Un mamifer considerat dispărut a fost redescoperit (Video)
Sursă foto: The Guardian

Un val de entuziasm a cuprins comunitatea stiintifica dupa ce a fost reidentificat un mamifer care nu mai fusese vazut de mult timp.

Echidna cu cioc lung a lui Attenborough, denumita in onoarea naturalistului britanic David Attenborough, a fost surprinsa in imagini pentru prima oara de o camera destinata monitorizarii vietii salbatice. Evenimentul a avut loc in ultima zi a unei expeditii de patru saptamani, organizata de cercetatori de la Universitatea Oxford din Marea Britanie.
"Un mare sentiment de euforie" In momentul final al acestei calatorii, pe ultimul card de memorie recuperat din cele peste 80 de camere instalate in padure, biologul James Kempton a identificat imaginile cu micuta creatura care se plimba printre tufisuri. "A fost un mare sentiment de euforie, dar si de usurare, dupa ce am petrecut atat de mult timp pe teren, fara nicio recompensa, pana in ultima zi", a declarat el. "Am gasit-o, am gasit-o!" James Kempton si-a exprimat trairile din clipa cand a observat pentru prima data imaginile, impreuna cu colaboratorii sai din grupul indonezian YAPPENDA dedicat conservarii. "Am strigat la colegii mei care mai ramasesera... si am spus: <>. Am fugit de la birou in sufragerie si i-am imbratisat", a povestit biologul. Numele echidnei provine de la o fiinta mitologica greaca, jumatate femeie, jumatate sarpe. "O vietuitoare timida" Echipa de cercetatori a caracterizat mamiferul ca fiind o creatura rezervata, nocturna, care traieste in vizuini si este dificil de localizat. "Motivele pentru care (echidna) pare atat de diferita de alte mamifere se datoreaza faptului ca apartine (ordinului) monotremelor, un grup care depune oua si care s-a desprins din restul arborelui evolutiv al mamiferelor acum aproximativ 200 de milioane de ani", a explicat Kempton.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin