Corporatia farmaceutica Eli Lilly, cu sediul in SUA, a anuntat ca va infiinta primul sau centru de productie de medicamente in Germania, localizat in orasul Alzey din partea vestica a tarii. Acest lucru va implica o investitie masiva de 2,3 miliarde euro (2,5 miliarde dolari), pe fondul unei cereri crescande pentru noi tratamente dedicate diabetului si obezitatii, conform informatiilor furnizate de Reuters.
Investitia va accelera productia medicamentelor destinate tratarii diabetului si obezitatii, inclusiv Mounjaro si Trulicity, precum si dispozitivele injectabile necesare administrarii acestora, potrivit declaratiilor facute de compania americana.
"Forta de munca germana va avea un rol esential in cresterea productiei noastre de incretine odata cu demararea operatiunilor noii fabrici incepand cu 2027", a mentionat Eli Lilly intr-un comunicat emis vineri.
Incretinele sunt medicamente bazate pe peptide precum Mounjaro care mimeaza hormonii intestinali pentru a inhiba apetitul si pentru a stimula secretia insulinei.
Mounjaro - un medicament destinat diabetului folosit off-label pentru scaderea in greutate - a primit autorizatie saptamana trecuta pentru utilizare suplimentara in SUA si poate fi acum promovat ca terapie anti-obezitate de catre Lilly.
Eli Lilly si competitorul sau danez, Novo Nordisk, se afla in fruntea unei curse pentru a domina o piata globala estimata la 100 de miliarde dolari dedicata tratamentelor anti-obezitate. Novo a afirmat ca industria este inca departe de a produce suficient pentru a satisface cererea, iar Lilly a recunoscut existenta unor constrangeri legate de aprovizionare.
"ACCES RAPID" LA NOI TERAPII
Planurile pentru primul mare complex de productie al Eli Lilly din Germania survin pe fondul unei sensibilitati crescande din partea producatorilor de medicamente fata de presiunile politice privind fabricarea produselor esentiale pentru sanatate mai aproape de pietele pe care le deservesc, dupa ce pandemia Covid-19 a evidentiat vulnerabilitatile lanturilor globale de aprovizionare.
"Aceasta investitie sustine eforturile guvernului nostru de a face din Germania un centru farmaceutic mai atragator", a declarat ministrul Sanatatii, Karl Lauterbach, intr-o conferinta de presa la Berlin. El a adaugat: "In acest fel, vom asigura acces rapid la noi optiuni terapeutice si vom reduce dependenta fata de lanturile fragile de aprovizionare".
Lilly mentioneaza ca forta muncii calificate si infrastructura existenta au fost printre factorii decisivi in selectarea locatiei, la fel ca si posibilitatea de a forma un cluster de productie cu sediul companiei din Fegersheim, Franta.
"Exista atat de multa inginerie si stiinta (in Germania) si multi dintre producatorii nostri de echipamente sunt acolo", a declarat reprezentantul companiei.
Mounjaro este probabil sa fie aprobat pentru utilizare in scaderea in greutate in Uniunea Europeana, dupa ce autoritatea de reglementare a medicamentelor din bloc a recomandat autorizarea acestuia pentru aceasta utilizare. Cu toate acestea, in Germania, sistemul national de asigurari de sanatate nu permite plata tratamentelor pentru slabit.
Pacientii fara diabet care primesc o reteta pentru pierderea in greutate vor trebui probabil sa plateasca Mounjaro din propriile buzunare. Lauterbach a anuntat vineri ca orice revizuire a acestor reguli nu este pe agenda curenta.
Lilly a anuntat investitii de peste 11 miliarde dolari in productia globala in ultimii trei ani. Conform raportului financiar al companiei pentru trimestrul al treilea, compania a planificat investitii de peste 8 miliarde dolari pentru expansiuni actuale in Indiana, Carolina de Nord si Limerick, Irlanda, pe parcursul urmatorilor ani.
Producatorul farmaceutic prevede constrangeri ale aprovizionarii pe o perioada de timp, in timp ce adauga capacitate de productie. Intr-un interviu recent, a cerut medicilor din afara SUA sa nu mai trateze noi pacienti cu Trulicity, pentru a putea face fata cererii crescute.
Investitia are loc chiar daca marile companii farmaceutice s-au opus vehement planurilor UE de a scurta perioada standard de protectie pe care o primesc companiile inainte ca medicamentele generice sa poata intra pe piata, de la 10 ani la opt.
Desi Lilly se opune acestei legi, reprezentantul companiei a declarat ca producatorul de medicamente doreste sa investeasca in regiune pentru "a ajuta sa directioneze discutia intr-un alt sens".
Lilly detine centre majore de productie in afara pietei sale originare din SUA, in Irlanda, Franta, Spania, Italia si China. Compania este prezenta in Germania din 1960 si are deja 1.000 angajati acolo in domenii precum dezvoltare, distributie, marketing si administrare.
Noul centru de productie din Alzey va angaja pana la 1.000 lucratori calificati precum ingineri, tehnicieni si oameni de stiinta, a anuntat Eli Lilly.