HUB PRESS

s e î n c a r c ă

El Nino, fenomenul meteo care afectează clima la nivel global: impactul său se face simțit pe întreaga planetă.

El Nino, fenomenul meteo care afectează clima la nivel global: impactul său se face simțit pe întreaga planetă.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Conform previziunilor Organizației Mondiale de Meteorologie (OMM), actualul episod El Niño se așteaptă să persiste până în aprilie 2024. Acest fenomen va avea un impact semnificativ asupra modelului meteorologic global și va contribui la o creștere adițională a temperaturilor, atât pe uscat, cât și în ocean, conform Rador Radio România.

Începând cu mijlocul lunii octombrie 2023, temperatura suprafeței mării și alți parametri atmosferici și oceanici observați în regiunea tropicală a Pacificului au indicat prezența unui episod El Niño, faza caldă a fenomenului El Niño-Oscilația Sudică (ENSO). Acești parametri s-au intensificat rapid în lunile iulie și august, atingând magnitudini moderate în septembrie 2023. Se așteaptă ca acest episod să fie intens la apogeul său între noiembrie 2023 și ianuarie 2024. Există o probabilitate de 90% ca această situaţie să continue pe parcursul iernii următoare în emisfera nordică – și vara în emisfera sudică.

Ce spune buletinul meteo

Buletinul OMM, care combină predicțiile și evaluările experților din întreaga lume, explicitează că, bazându-se pe modelele observate în episoadele precedente și pe predicțiile actuale pe termen lung, se așteaptă ca episodul să își piardă treptat intensitatea în primăvara viitoare în emisfera nordică.

Fenomenul El Niño are loc la intervale medii între doi și șapte ani și durează de obicei între 9 și 12 luni. Este un fenomen climatic natural asociat cu încălzirea suprafeței oceanului în zonele centrale și de est ale Pacificului tropical. Cu toate acestea, acest episod are loc în contextul unui climat modificat de activitatea umană.

"Efectele El Niño asupra temperaturii globale se manifestă de obicei în anul următor declanșării episodului, în acest caz în 2024. Totuși, ca urmare a temperaturilor fără precedent înregistrate la suprafața terestră și a mării din iunie, anul 2023 este pe cale să devină cel mai cald înregistrat vreodată. Și anul viitor ar putea fi și mai cald. Concentrațiile în creștere de gaze cu efect de seră din activitatea umană care captează căldura în atmosferă sunt clare și duc la această creștere a temperaturii", a declarat secretarul general al OMM, profesorul Petteri Taalas.

"Fenomenele extreme precum valuri de căldură, secete, incendii forestiere, ploi abundente și inundații se vor intensifica în unele regiuni, cu impacturi semnificative. De aceea, OMM este o parte activă a inițiativei de avertizare timpurie pentru toți, pentru a salva vieți și a minimiza pierderile economice", a adăugat profesorul Taalas.

Până acum, anul 2016 deține recordul pentru cel mai cald an înregistrat, datorită combinației dintre schimbările climatice și un episod El Niño excepțional de puternic.

Ultima perioadă

Din mai 2023, anomaliile pozitive ale temperaturii medii lunare ale suprafeței mării în zona central-estică a Pacificului ecuatorial s-au accentuat considerabil. Între mai și septembrie 2023 acestea au crescut de la aproape 0,5°C la aproximativ 1,5°C peste medie. Pentru realizarea acestor estimări s-a folosit cea mai recentă versiune a setului de date de la Interpolarea optimă a temperaturii suprafeței mării (OISST) și s-a luat ca referință perioada 1991-2020.

Bazându-se pe cele mai recente predicții și evaluări ale experților, este foarte probabil ca încălzirea apelor din Pacificul ecuatorial central-estic să continue cel puțin în următoarele patru trimestre care se suprapun: noiembrie până în ianuarie, decembrie până în februarie, ianuarie până în martie și din februarie până în aprilie 2024.

"Instaurarea unui eveniment El Niño în Pacificul ecuatorial central-estic, împreună cu previziunile temperaturilor peste normal la suprafața mării în mare parte din oceanele lumii, este în concordanță cu o prognoză pe scară largă a temperaturilor peste normal în aproape toate zonele terestre. În general, regiunile din emisfera nordică unde temperaturile au cea mai mare probabilitate să depășească valorile normale sunt cele situate la sud de paralela 40° N și la nord de paralela 65° N. De asemenea, este mai probabil să se înregistreze temperaturi peste cele normale în cea mai mare parte a emisferei sudice", după cum se explicitează în buletinul climatic sezonier global pentru lunile noiembrie, decembrie și ianuarie.

În ceea ce privește precipitațiile, previziunile pentru următoarele trei luni arată multe dintre efectele obișnuite ale El Niño, inclusiv precipitații superioare celor normale în regiunea Cornului Africii (pentru restul sezonului ploios), bazinul Paraná/Plata din America de Sud, sud-estul Americii de Nord, părți din Asia centrală și de est și o fâșie longitudinală îngustă situată la nord de Ecuator în Pacific.

Precipitații sub normale sunt prognozate pentru cea mai mare parte din nordul Americii de Sud, majoritatea Australiei, continentul maritim (majoritatea Indoneziei, Borneo, Papua Noua Guinee și Filipine) și insulele Pacificului, situate la sud de paralela 30° N, aproximativ și imediat la nord de fâşia de ploi.

Buletinele întocmite de OMM se bazează pe previziunile Centrelor Globale de Producție de Prognoze pe Termen Lung OMM , iar datele pe care le conțin sunt la dispoziţia guvernelor, Națiunilor Unite, factorilor decizionali.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu