HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Eforturile de combatere a tuberculozei, afectate de pandemia COVID-19, se îndreaptă spre recuperare, dar sunt încă departe de obiectiv.

Eforturile de combatere a tuberculozei, afectate de pandemia COVID-19, se îndreaptă spre recuperare, dar sunt încă departe de obiectiv.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Eforturile internaționale de combatere a tuberculozei (TB) au fost serios zdruncinate de apariția pandemiei COVID-19, însă se pare că situația începe să se îmbunătățească, deși nu s-a ajuns încă la nivelul dorit, conform unui raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), citat de Reuters.

În primii doi ani ai crizei sanitare globale cauzate de coronavirus, aproximativ 4 milioane de persoane bolnave de tuberculoză nu au fost diagnosticate sau tratate. Aceast număr a scăzut la aproximativ 3,1 milioane în 2022, conform estimarilor din raportul anual al agenţiei ONU. Acest nivel este comparabil cu cel din perioada pre-pandemică din 2019, menţionează Agerpres.

Însă deficitul resurselor și finanţarea insuficienta continuă să fie piedici majore în lupta contra acestei boli cunoscuta drept 'pandemia săracilor'. Tuberculoza este o boală infecţioasă ce afectează în principal plămânii și poate fi evitată și vindecată.

Totalul persoanelor care s-au infectat cu tuberculoză în 2022 a ajuns la aproximativ 10,6 milioane - o creștere fața de cele 10,3 milioane din 2021. Însă 7,5 milioane au fost diagnosticate și au avut acces la tratamentul necesar - acesta fiind cel mai mare număr înregistrat de când se fac monitorizări, din 1995, conform datelor OMS.

Numărul deceselor cauzate de tuberculoză a scăzut ușor, de la 1,4 milioane în 2021 la 1,3 milioane în 2022. Tuberculoza ocupă locul doi după COVID-19 în clasamentul bolilor infecţioase cu cea mai mare mortalitate din lume. India, Indonezia și Filipine sunt printre cele mai afectate țări de tuberculoză.

Tuberculoza multidrog-rezistentă rămâne o ameninţare serioasă pentru sănătatea publică, a subliniat OMS și doar două persoane din cinci reușesc să primească tratamentul necesar.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a transmis că există speranţe dupa un mileniu de suferinţe datorită progreselor făcute în diagnosticarea bolii și dezvoltarea medicamentelor noi precum şi apariţia primului nou vaccin creat dupa un secol care este acum in studii clinice finale.

'Avem şansa de a scrie capitolul final din povestea tuberculozei', a declarat el printr-un e-mail.

Însa OMS a recunoscut că va avea 'mare nevoie de sprijin' după ce a ratat mai multe obiective în perioada 2015-2022, inclusiv cele legate de finanţări, ratele de diagnostic și reducerea numărului deceselor. O întâlnire ONU la nivel înalt desfăşurată în septembrie a stabilit noi obiective pentru perioada 2023-2027.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu