HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Edoardo Colzani (ECDC): COVID nu s-a dus - boala persistă și va continua să existe

Edoardo Colzani (ECDC): COVID nu s-a dus - boala persistă și va continua să existe
Sursă foto: premiumtimesng.com

Transmis de la Stockholm de către corespondentul special AGERPRES, Loredana Ciobanu, avem următoarea informație: Deși nu mai este considerată o amenințare globală, COVID-19 continuă să existe și să genereze numeroase internări și decese în rândul populației, conform reprezentanților Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Dr. Edoardo Colzani, expert ECDC, susține că pericolul major actual este ignorarea COVID-19 și a altor infecții respiratorii care încă se răspândesc, potrivit Agerpres.

"COVID continuă să circule în comunitate la nivel de îngrijire primară, este într-adevăr încă aici și e aici să stea. (...) Cel mai mare risc este să ne complacem crezând că virusul nu mai este. COVID nu a dispărut. Bineînţeles, nu mai reprezintă o ameninţare în situaţia de urgenţă globală, dar este o boală care va rămâne, la fel ca gripa, la fel ca RSV", a afirmat Edoardo Colzani.

Același specialist ECDC a menționat existența mai multor variante ale virusului ce provoacă COVID-19 care sunt în curs de cercetare și niciuna dintre ele nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.

Edoardo Colzani a adus în discuție posibilitatea apariției unor noi pandemii în viitor.

"Există o posibilitate ca un coronavirus, altul decât COVID, să apară. Este, fără îndoială, o posibilitate. Există o posibilitate şi pentru gripă, de asemenea, să avem un virus care ar putea cauza o pandemie, aşa cum s-a întâmplat în trecut. De asemenea, e posibil ca un alt virus, altă familie de viruşi, care nu au cauzat pandemii înainte, să provoace una. (...) Natura este întotdeauna capabilă să ne surprindă. (...) Coronaviruşii în mod clar reprezintă o îngrijorare. De fapt, în ultimii 20 de ani am văzut faimosul SARS-CoV-1, care în trecut era numit SARS şi care a cauzat un număr semnificativ de infecţii, dar din fericire nu şi o pandemie. Apoi am avut sindromul respirator din Orientul Mijlociu, care a fost cauzat de un alt coronavirus cunoscut ca MERS, care încă circulă, şi apoi am avut COVID. Deci este posibil ca un nou coronavirus să apară la om", a declarat Edoardo Colzani pentru AGERPRES.

Doctorul a subliniat că infectarea naturală cu virusul nu este o soluție și că persoanele nu ar trebui să se expună intenționat riscului de infecție, crezând că astfel vor dobândi o imunitate puternică.

Reprezentanții ECDC au accentuat importanța continuării procesului de vaccinare și au asigurat că vaccinurile disponibile în prezent oferă protecție adecvată. Ei recomandă ca toți cetățenii, mai ales cei care se încadrează în categorii de risc, să se vaccineze împotriva COVID-19 în paralel cu vaccinul antigripal.

În ceea ce privește riscurile asociate cu vaccinurile anti-COVID, experții ECDC susțin că acestea sunt mult mai mici decât beneficiile pe care le aduc.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor organizează între 8 și 9 noiembrie o serie de prezentări pe teme legate de sănătatea publică la nivel european. Printre subiectele abordate se numără infecţiile respiratorii, tuberculoza, hepatitele și infecțiile cu transmitere sexuală, bolile cauzate de ţânţari, prevenţia şi controlul bolilor în rândul persoanelor care îşi injectează droguri sau rezistenţa antimicrobiană.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu