HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Economia americană este propulsată de consumatori în al treilea trimestru

Economia americană este propulsată de consumatori în al treilea trimestru
Sursă foto: Fox News

Conform Reuters, economia Statelor Unite a înregistrat o creștere mai accelerată decât se anticipase în trimestrul trei, contrazicând încă o dată previziunile de recesiune. Acest avans a fost susținut de cheltuielile puternice de consum, în contextul unei piețe a muncii stabile.

În raportul publicat joi de Biroul de analiză economică al Departamentului Comerțului privind estimarea preliminară a produsului intern brut pentru trimestrul trei, s-a relevat cea mai rapidă rată de creștere din ultimii doi ani. Aceasta s-a datorat și unei revigorări a investițiilor rezidențiale, după nouă scăderi trimestriale consecutive. În plus, companiile au intensificat reînnoirea stocurilor din depozite pentru a face față cererii puternice, potrivit mediafax.

Chiar dacă investițiile în afaceri s-au temperat - cheltuielile pentru echipamente au scăzut și ritmul construcției de fabrici s-a diminuat - administrația președintelui Joe Biden a luat măsuri pentru a stimula producția mai mare de semiconductori în SUA.

Rata solidă de creștere observată în ultimul trimestru nu este probabil sustenabilă pe termen lung, dar demonstrează reziliența economiei chiar și în fața majoritilor agresive ale ratelor dobânzii de către Rezerva Federală. Cu toate acestea, există posibilitatea ca creșterea să încetinească în trimestrul patru din cauza grevelor de la United Auto Workers și reluarea rambursării împrumuturilor pentru studenți de către milioane de americani.

Majoritatea economiștilor și-au revizuit prognozele și acum cred că Fed ar putea proiecta o "aterizare lină" pentru economie, citând așteptările conform cărora perioada iulie-septembrie va indica o continuare a forței din al doilea trimestru în ceea ce privește productivitatea lucrătorilor și o temperare a costurilor unitare ale forței de muncă.

"Creșterea economică a trecut de la reziliență la reaccelerare în acest trimestru, sfidând ciclul agresiv de înăsprire al Rezervei Federale și înăsprirea condițiilor financiare", a afirmat Olu Sonola, șeful departamentului economic din SUA la Fitch Ratings din New York.

Produsul intern brut a crescut cu o rată anualizată de 4,9% în ultimul trimestru, cel mai rapid ritm din trimestrul patru al anului 2021. Economii interogați de Reuters anticipaseră o creștere a PIB-ului cu o rată de 4,3%. Economia s-a extins cu 2,1% în trimestrul aprilie-iunie și continuă să crească la un ritm mult mai rapid decât ceea ce oficialii Fed consideră a fi o rată de creștere neinflaționistă de aproximativ 1,8%.

Creșterea cheltuielilor de consum, care constituie mai mult de două treimi din activitatea economică a SUA, s-a accelerat cu o rată de 4,0%, după ce în al doilea trimestru a crescut doar cu 0,8%. Aceasta a fost stimulată atât de cheltuielile pentru bunuri cât și pentru servicii. Consumatorii au cheltuit mai mult pe locuințe și utilități, asistență medicală, servicii financiare și asigurări. Ei au mâncat în oraș și s-au cazat la hoteluri și moteluri.

Consumatorii au achiziționat mai multe articole recreative și vehicule și au sporit cheltuielile pentru bunuri nedurabile, cum ar fi medicamentele prescrise. Piața forței de muncă oferă un suport fundamental pentru cheltuieli. Chiar dacă creșterea salariilor a încetinit, acestea cresc puțin mai repede decât inflația, sporind puterea de cumpărare a gospodariilor.

Acțiunile americane au deschis în scadere. Dolarul a rămân stabil fața de alte valute. Randamentele Trezoreriei americane au fluctuat la niveluri mai ridicate.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu