HUB PRESS

s e î n c a r c ă

După recalculare, un terț dintre pensionari nu vor beneficia de sume suplimentare.

După recalculare, un terț dintre pensionari nu vor beneficia de sume suplimentare.
Sursă foto: observatornews.ro

Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, a elucidat sâmbătă la Antena 3 că toate pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie anul viitor prin indexare. Totuși, recalcularea pensiilor va genera creșteri doar pentru aproximativ 3 milioane din cei aproape 5 milioane de pensionari. Asigură însă că niciuna dintre pensii nu va suferi o diminuare.

"De la 1 ianuarie 2024 pensiile romanilor vor fi majorate cu 13,8%. Iar începând cu 1 septembrie 2024, în urma recalculării, toți românii vor avea pensii care să-i ducă într-o zonă de echitate", a declarat ministrul.

"Vor fi romani care vor avea poate o creștere de 1%, vor fi romani care vor avea poate o creștere de 80%, depinde de cele trei elemente esențiale pe baza cărora se calculează numărul de puncte, punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate. Fiecare român va avea un punctaj care se va înmulți cu valoarea punctului de referință care anul viitor va fi 81 de lei și datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată. Este foarte important să se știe că nicio pensie nu va scadea", a adăugat aceasta.

Când a fost întrebată câți pensionari nu vor beneficia de nicio creștere după recalculare și dacă este adevărat că sunt aproximativ 1,6 - 1,7 milioane în această situație, ministrul nu a negat:

"Pot să vă spun că peste trei milioane de români, pe simulările noastre, vor avea pensii mai mari", a răspuns Ministrul Muncii. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care numărul mediu de pensionari a fost de 4,98 milioane în primul trimestru din 2023, potrivit datelor INS.

"Oricum, fiecare român, datorită majorării de la 1 ianuarie, fiecare român, datorită faptului că valoarea punctului de pensie creşte, fiecare român în 2024 va avea o pensie mai bună", a conchis ministrul.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu