HUB PRESS

s e î n c a r c ă

După primele nouă luni ale anului 2023, Electrica a înregistrat un profit net în diminuare.

După primele nouă luni ale anului 2023, Electrica a înregistrat un profit net în diminuare.
Sursă foto: fanatik.ro

Grupul Electrica a raportat o diminuare a profitului net, după primele nouă luni ale anului 2023. În același timp, cantitățile de energie distribuite și furnizate au înregistrat o descreștere cu 6,2% și respectiv 10%, comparativ cu perioada similară din anul precedent.

"Cheltuielile operaţionale au fost reduse cu 3,3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar profitul net în primele 9 luni ale acestui an a înregistrat o reducere de 115,4 milioane de lei (21,6%), cauza principală fiind creşterea impactului negativ al rezultatului financiar, de la 103,3 milioane de lei în 2022, la 216,8 milioane de lei în 2023 (o creştere de 110%). Creşterea semnificativă a costurilor cu dobânzile aferente anului 2023, faţă de anul 2022, reprezintă un efect direct al neîncasării în termenele stabilite de lege a sumelor de la Ministerul Energiei şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a preţurilor pentru energia electrică şi gazele naturale, conform legislaţiei aplicabile", se menționează în comunicatul grupului.

Din punct de vedere operațional, creșterea EBITDA cu 13,5% în primele nouă luni ale anului 2023 a fost determinată în principal de performanța segmentului de distribuție. Acesta a înregistrat o majorare a veniturilor cu 27,4%, ajungând la valoarea de 3,136 miliarde de lei.

În ceea ce privește segmentul de furnizare, au avut loc scăderi semnificative. Veniturile din furnizarea de energie electrică și gaze naturale s-au redus cu 608,8 milioane de lei (sau 10,2%), totalizând suma de 5,344 miliarde de lei.

La data de 30 septembrie 2023, subvențiile neîncasate pe segmentul de furnizare erau evaluate la aproximativ 2,264 miliarde de lei (din care sume datorate Ministerului Energiei în valoare totală de 2,254 miliarde lei).

Volumul total al energiei electrice distribuite până la sfârșitul lunii septembrie din anul curent a fost mai mic cu 6.2% față perioada corespunzătoare din anul precedent. De asemenea, volumul energiei electrice furnizate pe piața cu amănuntul s-a redus cu 10% comparativ cu aceeași perioadă din anul anterior.

Electrica Furnizare are o cotă totală pe piaţă de aproximativ 16,66% şi de 9,98% în regim concurenţial, conform ultimului raport ANRE disponibil (din iulie 2023).

Grupul Electrica menționează că își propune să continue diversificarea portofoliului în domeniul producţiei de energie electrică, concentrându-se pe sursele regenerabile. În prezent, are proiecte cu o capacitate totală de aproximativ 300 MW.

"Succesul Grupului Electrica este evidenţiat prin creşterea EBITDA cu 13,5%, acesta fiind cel mai convingător semn al abilităţii noastre de a pune în practică strategii eficiente pentru sporirea rentabilităţii şi optimizarea operaţiunilor. Realizările consistente pe care le-am înregistrat începând cu anul 2022, şi care continuă în 2023, sunt rezultatul unei adaptări constante, a unei gestionări prudente a riscurilor şi a aplicării cu succes a strategiilor noastre de creştere", a afirmat Alexandru Chiriță, director general Electrica.

Din iulie 2014, Electrica este o companie listată pe bursele din București și Londra și are capital majoritar privat. Este singura companie românească listată specializată în distribuția și furnizarea energiei electrice.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu