HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Dosarul legat de retrocedările ilegale de la Romsilva se finalizează. Printre cei 9 inculpați care scapă se numără și Andrei Hrebenciuc și Ioan Adam, datorită prescrierii faptelor.

Dosarul legat de retrocedările ilegale de la Romsilva se finalizează. Printre cei 9 inculpați care scapă se numără și Andrei Hrebenciuc și Ioan Adam, datorită prescrierii faptelor.
Sursă foto: Agerpres.ro

Decizia luată luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a fost de a pune capăt procesului penal împotriva acuzaţilor din cazul retrocedărilor ilegale de păduri care implică Romsilva, invocând faptul că infracţiunile pentru care erau acuzaţi au expirat.

Prin urmare, Ioan Adam (fost parlamentar, condamnat la 2 ani de închisoare cu executare la Curtea de Apel Braşov), Andrei Hrebenciuc (fiul lui Viorel Hrebenciuc) - condamnat la 2 ani cu suspendare în primă instanţă; Lorand Andras Ordog (magistrat la Tribunalul Covasna) - condamnat la 7 ani cu executare; Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiar al retrocedării) - pedepsit cu 3 ani cu executare; și Anca Roxana Bularcă (fost Adam, ex-soția lui Ioan Adam, judecatoare la Tribunalul Brașov) - condamnata la 2 ani cu suspendare, au evitat pedepsele.

A fost dispusă și oprirea procesului penal sau achitarea altor inculpați din dosar: Dan Costin Bengescu, Gabriela Rodica Sturdza (fost Zaharia), Sorin Ion Iacob și Ioan Mătăşel.

Viorel Hrebenciuc, fost deputat, a avut o condamnare de 2 ani de închisoare. Alături de ceilalţi acuzaţi, el a contestat decizia Curţii de Apel Braşov, însă și-a retras apelul în noiembrie 2021. Prescrierea a survenit ca urmare a aplicării unor hotărâri ale Curţii Constituţionale și datorită faptului că procesul s-a mutat timp de opt ani prin mai multe instanţe:

  • 2015 - dosarul este transferat la ICCJ de DNA;
  • 2018 - Înalta Curte emite primele sentințe. În același an, judecătorii l-au achitat pe fostul ministru Tudor Chiuariu, dar Secţia specială, condusă atunci de actualul magistrat al Curții Constituționale Gheorghe Stan, a decis să nu mai conteste decizia cu apel;
  • Noiembrie 2019 - un complet format din cinci judecători ai ICCJ anulează pedepsele date cu un an înainte și decide reluarea procesului de la început, care este ulterior transferat la Curtea de Apel Brașov;
  • Iulie 2021 - Curtea de Apel Brașov menține pedepsele impuse în 2018;
  • Septembrie 2021 - dosarul se întoarce la ICCJ pentru examinarea apelului;
  • Iunie 2022 - ICCJ a programat pronunţarea sentinţei definitive, dar procesul este repus pe rol și întârziat aproape un an;
  • Noiembrie 2023 - judecătorii de la Înalta Curte constată că infracțiunile au expirat și toate pedepsele sunt anulate.

Viorel și Andrei Hrebenciuc, precum și fostul parlamentar Ioan Adam, și-au recunoscut vinovăția, cerând să fie judecați printr-o procedură simplificată.

Acuzaţiile din dosar implică retrocedarea nelegală a 43.227 hectare de teren forestier în Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza și în detrimentul Romsilva. DNA estimează prejudiciul din acest caz la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând valoarea terenului.

Viorel Hrebenciuc a mărturisit faptele în faţa magistraților, declarând că a intervenit la funcționarii unor instituții din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să obțină cele 43.000 de hectare de pădure. În schimbul acestei intervenții, Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare prin semnarea unui act adiţional pe numele fiului său.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin