Ca urmare a exploziei care a avut loc la Crevedia, doi pacienţi grav arşi ce au fost transportaţi în Italia pentru îngrijire medicală specializată, au fost ulterior transferaţi la Spitalul Judeţean Timişoara. Traseul de peste 12 ore a fost parcurs cu două ambulanţe. Mihai Grecu, conducătorul UPU Smurd Timiş, a menţionat că procesul de transfer al unor astfel de pacienţi este unul complex, dat fiind că starea lor poate se degradeze în orice moment, conform news.ro
"Starea lor este extrem de bună, dacă ne raportăm la starea lor iniţială şi evoluţia lor este una bună. Sunt internaţi la Unitatea funcţională de Mari Arşi pentru că ei trebuie să continue tratamentul, din păcate. Segmentul acesta de spitalizare în Italia este doar începutul unui lung proces de recuperare pentru că aici discutăm şi despre prevenţia apariţiei cicatricilor, sunt multe lucruri care trebuie avute în vedere, de la fizio-kinetoterapie până la probleme medicale şi complicaţii care pot apărea şi în continuare la distanţă de la eveniment”, a declarat Mihai Grecu, şeful UPU SMURD Timiş.
Când i s-a întrebat dacă cei doi pacienţi sunt pompieri, Mihai Grecu nu a oferit un răspuns concret, însă a confirmat că sunt cetăţeni români.
"Sunt cetăţeni români amândoi. Ceea ce m-a impresionat a fost că unul dintre ei i-a felicitat pe colegii cu care a petrecut cele 12-13 ore de călătorie şi care l-au avut în grijă, le-a mulţumit pentru profesionalismul cu care au acţionat şi partea medicală şi conducătorii auto. A fost reconfortant şi pentru echipa care era destul de obosită, să primeasc aceste cuvinte de mulţumire, pentru că până la urmă acestea sunt lucrurile care reprezintă combustibilul cu care mergem noi mai departe în activităţile acestea pe care noi le facem”, a declarat Mihai Grecu.
În contextul unei alte întrebări legate de provocările transportului unor astfel de pacienţi, Mihai Grecu a subliniat faptul că starea acestora poate se degradeze oricând.
"Tipul acesta de pacient se poate deprecia oricând, chiar dacă suntem la distanţă faţă de evenimentul care a provocat trauma şi arsura. Pot apărea complicaţii pulmonare, pot apărea complicaţii cardio-vasculare, pot fi boli preexistente care să fie agravate de arsură şi ăsta este motivul pentru care am trimis către Italia un medic specialist în medicină de urgenţă care să îi însoţească pe amândoi şi de asta au şi venit împreună cele două autospeciale, a SMURD şi a SAJ tocmai pentri că riscul acesta există. Mic, e adevărat, dar există. Sunt foarte mulţi de dacă în asemenea transferuri de această dimensiune”, a adaugat Grecu.