HUB PRESS

s e î n c a r c ă

DNA descoperă un nou azil de coșmar - O doctoriță și un administrator au fost reținuți - Vârstnici ascunși în parcări pentru a evita controalele.

DNA descoperă un nou azil de coșmar - O doctoriță și un administrator au fost reținuți - Vârstnici ascunși în parcări pentru a evita controalele.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Pe 26 și 27 octombrie 2023, procurorii de la DNA - Secția pentru combaterea infracțiunilor înrudită cu corupția au inițiat acțiunea penală și au reținut pentru 24 de ore doi suspecți. Aceștia sunt administratorii unei companii care operează un centru rezidențial pentru vârstnici în Voluntari, județul Ilfov. Cei doi sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu prin obținerea unui beneficiu necuvenit.

Conform surselor judiciare, cei doi inculpați ar fi medicul Ana Maria Yasmin Dalbuzi, specialistă în chirurgie plastică, și administratorul Roberto Iulian Damian. Centrul vizat de investigația DNA este Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice Royal Medical.

Anchetatorii DNA au adus dovezi care indică faptul că între 29 – 31 august 2023, cei doi suspecți ar fi prezentat documente false (cum ar fi extras Revisal, Contract de catering sau Contract privind prestarea de servicii medicale) inspectorilor sociali care efectuau un control la centrul rezidențial. Aceste documente false erau menite a demonstra respectarea standardelor minime necesare pentru obținerea licenței de funcționare a centrului.

Prin această metodă, inculpații i-ar fi convins pe inspectori să ateste îndeplinirea criteriilor de acreditare/licențiere a furnizorilor de servicii sociale și a serviciilor oferite de aceștia. În realitate, însă, serviciile medicale erau inexistente, iar mâncarea oferită rezidenților (insuficientă și neadaptată nevoilor lor) era cumpărată gata preparată din magazin sau era pregătită de angajați din ce aveau la dispoziție. În plus, tratamentul medical nu era administrat regulat și era dat de persoane fără pregătire medicală.

În timpul vizitei inspectorilor sociali, unii beneficiari care nu îndeplineau condițiile pentru a fi admiși în centru au fost scoși temporar și cazați într-un hotel. Ulterior, aceștia au fost „plimbați” cu mașina sau ținuți în parcarea unui hipermarket până la finalizarea evaluării.

După ce activitatea centrului a fost suspendată pe 11 octombrie 2023 din cauza deficiențelor constatate, inculpații au mutat beneficiarii în alt loc unde și-au continuat activitatea fără licență necesară. Ei au raportat autorităților că beneficiarii au fost preluați de familii.

Inculpaților li s-au comunicat acuzațiile conform articolului 309 din Codul de procedură penală. Pe 27 octombrie 2023, ei vor fi prezentați în fața Tribunalului București cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În ziua precedentă, pe 26 octombrie 2023, au fost efectuate percheziții la trei locații din județul Ilfov, după obținerea autorizațiilor legale necesare de la instanța competentă.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu