Sergiu Pantea, directorul Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie Ana Aslan din Bucureşti, a discutat despre serviciile medicale pe care instituția le pune la dispoziție pacienților și despre numărul considerabil de persoane care apelează la acestea din întreg teritoriul național. Conform lui Pantea, în fiecare an sunt aproximativ 13.000 de pacienți, iar pentru a fi internat la Institutul Ana Aslan este suficient un bilet de trimitere de la doctor.
”Institutul Ana Aslan este încărcat de istorie, este primul institut de geriatrie din lume şi singurul din ţara noastră. În prezent trecem printr-o perioadă mai uşoară, faţă de acum câţiva ani când a fost perioada pandemică şi când, într-adevăr, întreaga societate şi sistem sanitar a avut de suferit, dar odată cu depăşirea acestei crize şi institutul a reînviat. Este plin de pacienţi şi asta ne bucură cel mai mult”, a declarat Sergiu Pantea luni pentru Medika TV, conform news.ro.
Potrivit declarațiilor managerului, în timpul pandemiei COVID-19 activitatea Institutului s-a redus la 25%, dar acum unitatea medicală operează la capacitate maximă în toate cele trei locații ale sale.
”Avem echipamente atât în sediul din Otopeni, cât şi în strada Căldăruşani, precum şi în sediul din Spătarului, practic Institutul are 3 sedii. Avem aparate care pot fi găsite în orice clinică privată. Sunt 540 de paturi, durata de tratament este de 2 săptămâni. Avem cam 13.000 de pacienţi pe an”, a menționat Pantea.
Directorul Institutului Ana Aslan a mai adaugat că la Otopeni a fost amenajat un ambulatoriu integrat.
”Avem un proiect nou în sediul din Otopeni am creat un ambulatoriu integrat, unde prestăm majoritatea serviciilor pe care le prestăm pentru internare continuă şi în timp de regim de ambulatoriu. Este o aripă dedicată strict pentru ambulatoriul integrat unde am încercat că cooptăm şi mai multe specializări. Avem acolo medic de diabet, dermato, recuperare, ORL şi Oftalmo şi un medic carfiolog, ceea ce face consultul multidisciplinar mai facil. Astfel a fost redusă şi lista de aşteptare. Există pacienţi pentru care nu e pretabil ambulatoriul, ma refer la cei din ţară, dar pentru Bucureşti şi zonele limitrofe, este facil să vină să facă anumite tratamente. Există acelaşi tratament ca la orice ambulatoriu din ţară, programărue se factelefonic sau prin email. Pacienţii beneficiazăde tratamente şi consulturi”, a adăugat Pantea.
În ceea ce privește personalul medical, Sergiu Pantea a asigurat că nu există probleme de acest gen.
”Nu avem lipsuri acute de personal medical (...) Am reusit să obinem bani europeni pentru dotarea unor laboratoare cum este cel de radiologie, un proiect la care ţinem foarte mult. În acest an am reuşit să dotăm 3 laboratoare de radiologie, atât în sediul din Otopeni, cât şi cel din Căldăruşani şi Spătarului, cu echipamente de ultimă generaţie. Pe zona de imagistică avem singurele echipamente din Bucureşti-Ilfov pentru screeningul cancerului mamar (...) În loc să fie radiată pacienta este făcută o ecografie 3D”, a subliniat Pantea.
Pentru internarea la Institutul Ana Aslan în vederea diferitelor tratamente, pacienții au nevoie doar de un bilet de trimitere oferit de medicul lor generalist sau specialist.
”Sistemul este destul de simplu, orice pacient care doreşte să ajungă la Institutul Ana Aslan are nevoie de un bilet de trimitere. Acesta poate fi obţinut de la medicul de familie sau de la medicul specialist (...) Valabilitatea biletului de trimitere a fost prelungită de la 1 lună la 3 luni. De regulă în 3 luni ajung să fie internaţi. După ce au bilet de trimitere ne pot contacta telefonit sau pe emailul: [email protected]. De asemenea, mai sunt şi alte adrese de email, ne pot suna, toate datele sunt publice”, a explicat Sergiu Pantea.
Tratamentul la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie Ana Aslan din Bucureşti durează 14 zile.