HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Diana Șoșoacă a acuzat Ucraina de încălcarea libertății religioase și a drepturilor omului, sesizând Comisia Europeană și Parlamentul European/ Document

Diana Șoșoacă a acuzat Ucraina de încălcarea libertății religioase și a drepturilor omului, sesizând Comisia Europeană și Parlamentul European/ Document
Sursă foto: Facebook

Senatorul Diana Șoșoacă, liderul SOS România, a trimis scrisori către Parlamentul European și Comisia Europeană semnalând încălcarea flagrantă a libertății religioase și a drepturilor omului în Ucraina cu privire la minoritatea etnică română din această țară.

"Către Parlamentul European

Ucraina încalcă sever libertatea religioasă și drepturile etnicilor minoritari
și nu respectă criteriile de bază pentru aderarea la Uniunea Europeană

Vreau să vă aduc la cunoștința o situație inadmisibilă care se petrece în Ucraina, o țară susținutată financiar de statele membre UE, inclusiv de România. În Ucraina, preoții români sunt reținuți de forțele de ordine ucrainene, iar credincioșilor ortodocși de origine românesc le este interzis să participe la slujbe în limba maternǎ și bisericile lor sunt închise.

Miercuri, pe data de 8 noiembrie, Comisia Europeanǎ i-a sugerat Consiliului European să iniţieze negocierile pentru aderarea Ucrainei la UE, dupǎ ce anul trecut aceasta a primit statutul de ţarǎ candidatǎ.

Ziua urmǎtoare, pe 9 noiembrie, mǎnǎstirea ortodoxǎ de la Bănceni, Cernǎuţi, care găzduiește și îngrijește peste 300 de copii săraci, a fost înconjurată și atacată de forțele armate ale statului ucrainean care au încercat să-i evacueze. Cǎlugǎrul Mihail Jar, cetăţean român, alături de alţi cǎlugări români, au protestat împotriva regimului totalitar instaurat de Volodimir Zelenski. Aceștia sunt supuși unei epurǎri etnice și religioase de ani buni, inclusiv prin atacuri violente - fiind bătuți și arestați sistematic. Este cunoscut la nivel internațional cazul ÎPS Mitropolitul Longhin de la Cernăuţi care este judecat, hărțuit, amenințat și arestat pentru că practică religia sa, folosește limba română în slujbele religioase și refuză să renunțe la ortodoxie.

Cum se poate iniţia un proces de aderare la UE când Ucraina nu respectă drepturile fundamentale ale minoritǎţilor şi atacă libertatea religioasǎ? Cum se poate accepta interzicerea slujbelor religioase în limba românã şi persecutarea preoţilor şi credincioşilor români din Ucraina?

Vă intreb, veți construi o Uniune Europeană specială pentru Ucraina, unde religia poate fi interzisă, iar slujitorii Bisericii pot fi arestați și condamnați la închisoare pentru credința lor? O Uniune Europeană separatǎ, în care minoritǎţile sunt interzise şi vorbirea limbii materne devine delict?

În Articolul 22 al CARTA DREPTURILOR FUNDAMENTALE A UNIUNII EUROPENE se menționează că "Uniunea respectǎ diversitatea culturalǎ, religioasǎ și lingvisticǎ". Unde respectă Ucraina aceste drepturi și de ce i-aţi acordat statutul de candidat și recomandaţi începerea negocierilor de aderare la UE?

Vă cer să solicitați Parlamentului European să ia act de încălcarea drepturilor omului de către Ucraina și să ceară anularea statutului de candidat al Ucrainei la UE până când aceasta își va ajusta legislația și va respecta drepturile minorităților etnice. De asemenea, trebuie să permită educația în limba maternǎ și să garanteze libertate religioasǎ totalǎ.

Dacã nu se întâmplã astfel, românii nu vor accepta aderarea Ucrainei la Uniunea Europeanã. Eu, ca senator al României, precum și partidul S.O.S. România pe care îl conduc, ne vom opune acestui demers prin toate mijloacele legale, instituționale și parlamentare.

Senator Av. Diana IOVANOVICI-ȘOȘOACĂ
Liderul Partidului S.O.S. România
10.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu