HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Descoperirile din 2023: o baterie care se poate mânca și o grădină zoologică realizată din holograme

Descoperirile din 2023: o baterie care se poate mânca și o grădină zoologică realizată din holograme
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Inovațiile remarcabile ale anului 2023: acumulatorul comestibil și un parc zoologic holografic

Una dintre cele mai impresionante inovații ale anului 2023 provine din Italia, potrivit clasamentului publicat de revista "Time". Aceasta este prima baterie comestibilă și reîncărcabilă, creată de Institutul Italian de Tehnologie, așa cum relatează Rador Radio România.

Aceasta este o premieră pentru un prototip dezvoltat de un institut de cercetare italian care primește acest tip de recunoaştere. Clasamentul include 200 de invenții în total, grupate în 22 de categorii precum inteligența artificială și robotica, durabilitatea și transporturile, cosmetica și alimentația. Printre acestea se numără bastoanele inteligente care asistă persoanele vârstnice să se deplaseze mai ușor, sistemele AI pentru protejarea faunei sălbatice, un parc zoologic spectaculos format din holograme și un produs cosmetic antirid cu efecte pe termen lung: acestea sunt doar câteva dintre invențiile selectate alături de bateria comestibilă realizată în Italia. Echipa condusă de Mario Caironi a creat prototipul la centrul IIT din Milano și proiectul a primit finanțare din partea Consiliului European pentru Cercetare.

Bateria este fabricată din ingrediente obișnuite precum migdale, capere și alge marine și a fost prezentată în martie 2023 în revista "Advanced Materials". În doar câteva luni, aceasta a fost menționată în peste 250 de articole din presa internațională.

"Time" a inclus-o în categoria rezervată pentru mențiuni speciale. "Sunt foarte încântat și surprins că revista "Time" ne-a selectat; astfel, este o satisfacție și mai mare pentru întreaga echipă de cercetare, căreia îi sunt recunoscător", a declarat Caironi, care conduce Laboratorul de Electronică Imprimată și Moleculară la Centrul IIT din Milano.

Activitatea laboratorului se axează pe studiul proprietăților electronice ale alimentelor pentru a dezvolta noi materiale electronice comestibile. "În cercetare, nu este garantat că vom obține rezultate sau că acestea vor fi observate atât de rapid. Acest lucru ne stimulează să perseverăm. Ivan Ilic, un fost membru al echipei noastre, merită multe laude pentru conducerea creării bateriei", a adăugat Caironi.

Directorul științific al IIT, Giorgio Metta, este de asemenea entuziasmat: "Faptul că originalitatea bateriei comestibile a fost recunoscută de revista "Time" mă umple de mândrie. Este o dovadă clară că institutul nostru este recunoscut internațional pentru calitatea cercetărilor sale. Vom continua pe acest drum pentru a aduce inovația Made in Italy la noi niveluri, atât tehnice, cât și de piață".

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu