HUB PRESS

s e î n c a r c ă
Democratia in conformitate cu Uniunea Europeana
Sursă foto: captura TV

Uniunea Europeană se află, în mod intenționat, într-o situație dificilă și nu este clar dacă va reuși să găsească o cale de ieșire. Abordarea autoritară pe care o adoptă față de unele state membre pare a fi un dezavantaj major care va afecta doar încrederea în instituțiile europene. Aceste perpetue slogane despre statul de drept, repetate doar în rândul țărilor mai puțin dezvoltate din Uniune, nu fac decât să stârnească controverse. Este evident că, chiar dacă Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) a fost eliminat, Comisarul European pentru Valori și Transparență, Vera Jourova, nu uită să ne ofere încă o lecție despre funcționarea democrației și lupta constantă împotriva corupției în România.

Nu vreau să intru în discuțiile privind moralitatea și integritatea acestui personaj, dar nu pot să nu observ atitudinea sa provocatoare. UE a pierdut mult din credibilitate prin dublul standard folosit în discursurile publice, ceea ce explică creșterea semnificativă a legitimității partidelor extremiste pe teritoriul european. Înţeleg că pentru birocraţii de la Bruxelles democraţia funcţionează numai dacă câştigã cine vor ei. Dar am datoria să le spun că realitatea este diferită. UE se confruntă astăzi cu consecințele susținerii nechibzuite a unor politicieni progresiști obedienți față de Bruxelles, care au pierdut în timp orice formă de validare națională. Vreau să le spun că democraţia în România funcţionează şi dacă nu câştigã Cioloş sau oricare alt candidat promovat de cancelariile europene.

În această perioadã tulbure post-pandemicã, perspicacitatea liderilor europeni pare a fi la un nivel scăzut. UE nu a învățat nimic din pandemie sau din conflictul din Ucraina. Uniunea și-a trădat interesele economice aruncându-se fărã discernământ într-o demagogie ieftinã demnã de Tik Tok. Prin acest comportament, a reușit să piardă mare parte din sprijinul cetățenilor europeni, care sunt satui de absurditatile și politicile impuse de Bruxelles, începând cu imigrația și pânã la sãnãtate. Pentru mulți dintre ei, UE nu este decât o platformã pentru lobby-ul și interesele marilor corporații care doresc să cucerească piețele est-europene în căutarea profitului. Nicio mențiune despre voința poporului sau despre viitorul Europei.

Pentru ca Uniunea să evite un colaps intern, care ar aduce bucurie americanilor sau rușilor, este necesară o abordare diferită. Trebuie să primeze bunul simț și inteligența, acolo unde acum există doar aroganță și superioritate. România este o putere semnificativă în Europa sub multe aspecte, de aceea trebuie tratată cu respect fărã lecţii ieftine de moralitate. Cu acest tip de discurs, orice urmă de încredere în proiectul european va dispărea, spre deliciul marilor puteri concurente din lume. UE trebuie să fie un club comun din care fiecare țarã sã beneficieze, și nu un spațiu în care unii birocrați se cred mai deștepți decât liderii naționali aleși de zeci de milioane de oameni.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu