HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Decizia definitivă în cazul de corupție al edilului Cherecheș va fi luată de judecătoarea care a fost mituită de soacra acestuia - cererea sa de abținere a fost respinsă definitiv.

Decizia definitivă în cazul de corupție al edilului Cherecheș va fi luată de judecătoarea care a fost mituită de soacra acestuia - cererea sa de abținere a fost respinsă definitiv.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Magistrata în fața căreia mama soțului lui Cătălin Cherecheș ar fi încercat să ofere o miză de 50.000 de euro pentru a obține un verdict mai indulgent în cazul de corupție al primarului, a solicitat recuzarea sa din caz, dar aceasta a fost refuzată de Curtea de Apel Cluj.

"Respinge declaraţia de abţinere formulată de către dna judecător FĂRCAŞ HÎNGAN GEORGIANA RODICA în calitatea sa de judecător investit cu soluționarea dosarului de mai sus, stadiu de soluţionare a apelurilor promovate împotriva s.p.41/24.02.2022 a Tribunalului Cluj . Fără cale de atac. Pronunţată azi, 09 noiembrie 2023, în şedinţa publică. Document: Încheiere – abţinere”, se menționează în documentul din dosarul mare al corupției lui Cătălin Cherecheș.

Merită subliniat faptul că atât judecătoarea cât și mama acesteia ar fi cele care au alertat procurorii DNA Cluj cu privire la implicările penale ale soacrei lui Cherecheș în rezolvarea cazului edilului acuzat de corupție.

Astfel, surse judiciare sugerau că situația generată ar plasa judecătoarea vizată de dosarul soacrei acuzate într-o „vădită stare de incompatibilitate„.

În acest context, magistrata implicată în ancheta DNA Cluj în cazul soacrei lui Cherecheș s-a recuzat conform legislației actuale.

Cu toate acestea, cererea sa de abținere a fost respinsă de completul desemnat pentru examinarea sa.Oficial

Procurorii DNA din Cluj au inițiat procedurile penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09 noiembrie 2023, a doi acuzați (soț și soție), care sunt suspectați să fi comis infracțiuni de dare de mită și complicitate la dare de mită, potrivit unui comunicat oficial emis joi de Direcție.

Mai exact, surse judiciare afirmă că este vorba despre Claudia Gliga, mama soțului lui Cătălin Cherecheș și soțul acesteia, Dorin Petru.

În ordonanțele procurorilor se menționează că la data de 25 octombrie 2023, în timp ce un membru al familiei lor era judecat într-un dosar de corupție aflat în apel, inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), rudă cu unul dintre judecătorii din complet. Ea s-ar fi oferit să cumpere o afacere pe care aceasta din urmă o deținea în județul Mureș pentru o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată și posibilitatea remiterii unor alte beneficii necuvenite.Condiția...

Această “ofertă” inițială ar fi fost valabilă doar dacă respectivul magistrat ar fi dat un verdict favorabil (soluţie mai blândă) în cazul în care rudul acuzatei era judecat pentru presupuse infracțiuni de corupție.

Ulterior, la data de 06 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent. Restul banilor urmau să fie dați după data când instanţa de judecată ar fi trebuit să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare.

În contextul menționat mai sus, la data de 08 noiembrie 2023, într-un restaurant din Cluj – Napoca, inculpata ar fi dat martorului avansul promis de 50.000 euro. Atunci s-a constatat infracțiunea flagrant.

În acțiunile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soțul său atât moral, cât şi material. Acesta din urmă i-ar fi asigurat soției sale transportul atât pentru a "rezolva problema" la Baia Mare, cât și ulterior, pentru a da suma de 50.000 euro.Pregătiri pentru arest...

Surse judiciare susțin că mama soțului lui Cătălin Cherecheș ar fi fost reținută pentru 24 de ore de procurorii anticorupție din Cluj. Alături de ea ar fi fost reținut și soțul femeii, tatăl soțului lui Cherecheș.

Astfel, este vorba despre Claudia Gliga, mama demnitarului și Dorin Petru, soțul acesteia. El este acuzat de complicitate la dare de mită.

Reţinerea a avut loc în timpul nopţii, după audieri maratonice. Joi cei doi urmează să fie prezentați unui judecător de drepturi și libertăți.

Flagrantul a fost realizat în timp ce mama soţului lui Cherecheș discuta cu mama judecătoarei. Curtea de Apel Cluj urmează să pronunţe un verdict pe 24 noiembrie în dosarul în care primarul din Baia Mare a fost condamnat în prim instanţă pentru luare de mită.

Mama primarului ar fi intenţionat să cumpere o firmă a mamei judecatoarei de caz, susţin sursele. Tranzacţia s-ar fi realizat cu o sumă ce ar varia între 50 - 100.000 de euro.

Sursele judiciare afirmă că judecătoarea din completul care urma să-l judece pe primar a făcut denunţul la DNA, sesizând că la mama ei a venit soacra primarului pentru a-i cumpăra o firmă, respectiv un stand de vânzare. În acel moment, procurorii DNA au intrat în scenă şi au făcut mai multe înregistrări ambientale. În înregistrări, mama primarului i-ar fi spus mamei judecatoarei că fiica acesteia, la soluţionarea dosarului primarului, „în numele legii să fie mai blândă”.

În momentul când mama lui Cătălin Cherecheș s-a prezentat la mama judecatoarei cu 50.000 de euro – procurorii au constatat infracţiunea flagrant.Dosarul primarului

Cătălin Cherecheş, primarul din Baia Mare, a fost acuzat într-un dosar al DNA că a luat mita 30.000 lei în aprilie 2016. Primarul susținea atunci că era vorba despre restituirea unui împrumut. Cătalin Cherecheş a fost arestat atunci dar s-a candidat din spatele gratiilor și a ieșit iar primar, cu 70% din voturi.

În februarie 2022, Cherecheş a fost condamnat în primă instanţă de Tribunalul Cluj la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia nu era definitivă. De asemenea, instanţa a decis că pe o perioadă de 4 ani lui Cherecheş să i se interzică mai multe drepturi, inclusiv cel de a fi ales.

Pe 24 noiembrie 2023, peste două săptămâni, Cătalin Cherecheș urma să primească decizia finală în acest dosar DNA din partea judecatorilor Curții de Apel Cluj.

În iunie acest an, Cătalin Cherecheș a anunţat că vrea să se reîntoarcă în PSD, partid în care a mai fost membru în doua rânduri. Cătalin Cherecheș a mai fost membru PNCȚCD, PSD, UNPR și PNL.

La data de 09 noiembrie 2023, inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului Mureș cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În acest caz procurorii beneficiază de sprijinul Direcției Generale Anticorupție.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu