HUB PRESS

s e î n c a r c ă

De la inceputul anului, aproape 50 de pacienți cu AVC ischemic au primit tratament prin tromboliză la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu.

De la inceputul anului, aproape 50 de pacienți cu AVC ischemic au primit tratament prin tromboliză la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu.
Sursă foto: Spitalul Sfantul Sava

Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu a informat, marţi, că 47 de persoane afectate de accident vascular cerebral ischemic au primit tratament prin tromboliză din startul acestui an. Unii dintre aceştia şi-au revenit complet în ceea ce priveşte deficitul neurologic, conform news.ro.

”Avem 47 de pacienţi cu accident vascular cerebral ischemic acut care au beneficiat de tromboliză între lunile ianuarie și septembrie 2023. Acest fapt ne plasează pe locul întâi în Oltenia și ne situează superior unor centre universitare precum Craiova sau Arad la nivel național. Este important să menționăm că tromboliza nu este o intervenție fără riscuri, dar avantajele predomină clar asupra riscurilor”, au comunicat marți reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Potrivit sursei citate, unii dintre pacienţi s-au recuperat complet după procedura de tromboliză. ”Un alt aspect pozitiv legat de activitatea noastră de tromboliză este faptul că intervalul dintre momentul sosirii pacientului în spital și administrarea medicației trombolitice este scurt, sub media națională. În ceea ce privește rapiditatea cu care se aplică procedura, unitatea noastră medicală se clasează pe poziția a 10-a din cele 46 spitale din România care implementează programul de tromboliză”, au adăugat oficialii spitalului. Conform acestora, acest aspect este extrem de important deoarece în cazul accidentelor vasculare cerebrale ”timpul înseamnă creier”, iar cu cât se intervine mai rapid, cu atât există mai multe șanse de succes. ”Sunt încântată de rezultatele pe care le-am obținut în primele nouă luni ale anului 2023 prin Programul de tromboliză pe care îl coordonez, dar sunt sigură că vom avea rezultate și mai bune în viitor. Sperăm să inaugurăm până la sfârşitul anului Unitatea de accidente vasculare cerebrale acute (UAVCA) în cadrul Secţiei noastre de Neurologie, lucru ce ne va facilita munca. În plus, avem avantajul unei echipe tinere de neurologi profesioniști și ambițioși care lucrează pentru progres medical și pentru binele pacienților! După ce vom demara activitatea efectivă în UAVCA, sperăm să reușim cu ajutorul colegilor medici de familie și al mass-mediei să informăm publicul despre această procedură astfel încât pacienții cu accident vascular să ajungă la noi în timp util pentru tromboliză”, a declarat dr. Cristina Căliman, medic primar neurologie, coordonator al Programului de tromboliză la SJU Târgu-Jiu. Conform informațiilor oferite de reprezentanții spitalului, tromboliza intravenoasă este eficace pentru tratamentul pacienților cu accident vascular cerebral ischemic acut în primele patru ore și jumătate de la debutul simptomelor și în absența contraindicațiilor. Tromboliza presupune administrarea unui bolus de Actilyse, urmat de injectarea continuă în perfuzie, timp de o oră, a acestui fibrinolitic (Actilyse), doza fiind calculată în funcție de greutatea pacientului. Această substanță poate ajuta la dizolvarea cheagurilor de sânge formate și la restabilirea circulației sangvine. După administrarea acestui tratament, șansele pacientului de a se recupera fără sechele sau cu sechele minime cresc. Tromboliza poate duce la o îmbunătățire mai rapidă a paraliziei, tulburărilor de vorbire sau altor semne ale AVC-ului.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu