HUB PRESS

s e î n c a r c ă

De ce avem picioarele reci - Motivele și momentul în care ar trebui să ne alarmăm

De ce avem picioarele reci - Motivele și momentul în care ar trebui să ne alarmăm
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Simțirea de frig la nivelul membrelor inferioare, în particular la picioare, este adesea descrisă ca având "picioare reci". Aceasta poate fi declanșată de o multitudine de factori, variind de la condiții inofensive până la afecțiuni medicale mai serioase.

Stresul sau neliniștea pot fi legate și ele de această senzație, în sens figurat. Termenul "picioare reci" este frecvent utilizat pentru a ilustra un sentiment de îngrijorare sau incertitudine, mai ales înaintea unei situații sau decizii importante. În aceste contexte, răceala resimțită este mai mult psihologică decât fizică, reprezentând modul în care corpul răspunde la stres sau frică. Această reacție emoțională poate fi acompaniată de transpirația palmelor, bătai rapide ale inimii și o percepție reală a frigului în picioare.

Cauze mai severe

O posibilă explicație pentru senzația de picioare reci ar putea fi anemia. Anemia este o boală definită prin lipsa globulelor roșii din sânge sau a hemoglobinei, ceea ce poate diminua eficiența corpului în transportarea oxigenului. Când nu ajunge destul oxigen către membrele inferioare, acest lucru poate provoca simţirea de frig la nivelul picioarelor. Simptomele frecvente ale anemiei includ oboseală, slăbiciune și paloare.

În unele situații, dezechilibrul hormonal poate contribui la senzația de picioare reci. De exemplu, afecțiunile tiroidiene pot influența metabolismul și circulația sângelui, ducând la senzația de frig în extremități. Modificările hormonale care apar în timpul menopauzei pot fi un alt factor, întrucât variațiile nivelului de estrogen pot afecta circulația sanguină și reglarea temperaturii corpului.

Dacă simptomele persistă sau sunt asociate cu alte semne îngrijorătoare, este recomandat să consultați un medic specialist. Acesta poate determina cauza principală și poate sugera măsuri corespunzatoare pentru a aborda problema. Indiferent dacă senzația de picioare reci este rezultatul unei boli fizice sau o exprimare metaforică a anxietății, interpretarea corectă a semnelor poate fi crucială pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu