HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Curmalele, super-alimentul benefic pentru sănătatea inimii...și nu doar atât.

Curmalele, super-alimentul benefic pentru sănătatea inimii...și nu doar atât.
Sursă foto: www.unica.ro

Curmalele sunt considerate fructe extrem de benefice pentru sănătate și se pot folosi în diverse moduri. Acestea se cultivă în numeroase țări, precum Egipt, Arabia Saudită și Iran, dar și pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, în California și Arizona. Curmalele pot fi consumate atât proaspete, cât și uscate, ambele variante fiind foarte gustoase, conform Good Housekeeping.

„Deși unii indivizi se tem de nivelul de zahăr din curmale, acestea sunt de fapt alimente cu un indice glicemic redus, datorită conținutului ridicat de fibre”, susține medicul Michael Crupain, autor al cărții „The Power Five: Essential Foods for Optimum Health”. Curmalele sunt nu doar nutritive ci și un adevărat superaliment.

"Un superaliment este caracterizat prin conținutul bogat de nutrienți și beneficiile aduse sănătății", afirmă Dawn Jackson Blatner, autoarea cărții „The Superfood Swap”. "Curmalele pot fi clasificate ca superalimente având în vedere compușii benefici pe care îi conțin, precum polifenolii. Cercetările preliminare sugerează că acești polifenoli din curmale - probabil împreună cu alți compuși - sunt legați de o multitudine de beneficii pentru sănătate", a completat Blatner. Curmalele sunt și o sursă bogată de antioxidanți.

Conform cercetărilor, curmalele conțin o cantitate mare de antioxidanți de tip fenoli (incluzând catechine), precum și flavonoide cu proprietăți antioxidante. Potrivit Harvard School of Public Health, antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi și ajută la repararea ADN-ului. De asemenea, curmalele sunt bogate în fibre.

Clinica Mayo afirmă că fibrele alimentare joacă un rol crucial într-o dietă sănătoasă, având capacitatea de a reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare, diabetului și anumitor forme de cancer.

"Două curmale conțin aproximativ 3 grame de fibre - puțin peste 10% din doza zilnică recomandată. Fibrele din curmale sunt importante pentru că vă ajută să vă simțiți sătui", a declarat dr. Crupain. Curmalele sunt bune și pentru inimă.

"Curmalele beneficiază inima mai ales datorită antioxidantilor și fibrelor pe care le conțin", spune Blatner. "Acestea includ compuși cu proprietăți antioxidante, cum ar fi polifenolii, care pot diminua inflamația pentru a susține sănătatea inimii. Iar fibrele din curmale pot contribui la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului și al trigliceridelor", a adăugat Blatner. Curmalele sunt de asemenea benefice pentru sănătatea oaselor.

Curmalele conțin diverse nutrienți care susțin sănătatea oaselor. "Acestea conțin fosfor, magneziu și calciu. Totuși, aceste minerale nu se găsesc în cantități mari, așa că, deși curmalele au beneficii, ele nu sunt considerate oficial „surse bune", a explicat Blatner.

Totuși, curmalele reprezintă o sursă bună de cupru, având 19% din doza zilnică recomandată, un alt mineral care poate contribui la menținerea sănătății oaselor.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu