Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) trage un semnal de alarmă privind starea de criză profundă în care se află sistemul de sănătate, generată de politicile actuale implementate de Guvern. Recent, deciziile legislative au adus sistemul medical la marginea prăpastiei, prin măsurile adoptate și ignorarea crizei din domeniul sănătății, prin tăierea severă a fondurilor destinate spitalelor, punând astfel în pericol viețile pacienților, conform ASSMB.
"Spitalele din Capitală, sub administrarea ASSMB, se confruntă cu situații critice grave, iar rezultatele sunt îngrijorătoare. Criza s-a intensificat odată cu protestul angajaților CNAS.
La Spitalul Clinic Colțea, programul de rambursare a facturilor pentru citostaticele achiziționate a fost amânat, punând în pericol viețile pacienților care depind de aceste tratamente esențiale.
La Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Ostoarticular Foișor, finanțarea neregulată a Programului Național de Ortopedie blochează planificarea și programarea activității de implantologie a spitalului și generează presiuni din partea pacienților și autorități. Spitalul necesită un stoc endoproteic constant, evaluat la aproximativ 12 milioane de lei, pentru a-și putea continua activitatea neîntrerupt.
La Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, lipsa fondurilor pentru salarii și facturi de utilități pune în pericol funcționarea spitalului, afectând direct îngrijirea copiilor.
Acestea sunt doar câteva dintre situațiile dificile pe care spitalele le-au traversat recent. Nincertitudinea cu privire la gestionarea resurselor financiare în lunile următoare este amplificată de Ordonanța care prevede reducerea cheltuielilor, punând în pericol sănătatea pacienților și funcționarea spitalelor prin lipsa fondurilor.
Recent, conducerea ASSMB și managerii celor 19 spitale din Capitală administrate de Primăria Muncipiului București, prin intermediul ASSMB, au trimis Guvernului un Memoriu comun, solicitând efectuarea „tuturor demersurilor legale necesare, pentru inițierea și adoptarea unui act normativ prin care să se modifice OUG nr. 90/2023, astfel încât să se stabilească o derogare/exceptare de la aplicare Art. I alin. (1) și Art. II alin. (1), referitor la achizițiile și cheltuielile destinate unităților sanitare publice”.
ASSMB solicită Guvernului să acorde o atenție sporită acestor probleme și să acționeze urgent pentru a preveni colapsul sistemului medical și a proteja viața și sănătatea cetăţenilor.”, se arată într-un comunicat al ASSMB.