Creșterea prețurilor la benzină și motorină? Prețurile petrolului au crescut în contextul conflictului din Israel. Vineri, prețurile petrolului au cunoscut o creștere de aproximativ 3%, atingând cel mai înalt nivel al săptămânii trecute, pe fondul îngrijorărilor că tensiunile dintre Israel și Gaza ar putea degenera într-un conflict de proporții mai mari, cu posibile repercusiuni asupra aprovizionării globale cu petrol, potrivit Reuters, citat de News.ro.
Contractele futures pentru petrolul Brent s-au apreciat cu 2,25 dolari, sau cu 2,6%, ajungând la 90,18 dolari pe baril. În același timp, prețul petrolului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a avut o creștere similară - cu 2,14 dolari sau cu 2,6% -, ajungând la 85,35 dolari pe baril.
Premium-ul de preț al petrolului Brent față de WTI se îndreaptă spre cel mai mare nivel din iulie. Aceasta face ca firmele energetice să fie mai tentate să trimită nave în SUA pentru a colecta petrol destinat exportului.
Au fost fluctuații ale prețurilor pe parcursul săptămânii: prețul petrolului Brent a scăzut cu aproximativ 2%, iar WTI a scăzut cu aproximativ 3%.Context
Tranzacțiile de vineri au fost tumultuoase. La începutul sesiunii, prețurile petrolului au crescut cu peste 2 dolari pe baril, după ce forțele militare americane au atacat ținte iraniene în Siria.
Pentru o perioadă scurtă de timp, prețurile au avut o evoluție descendentă, în timp ce piețele analizau diferite rapoarte despre discuțiile de mediere între gruparea militantă Hamas și Israel, conduse de Qatar și coordonate cu SUA.
„Suntem la mila următorului titlu... și cred că asta este ceea ce am văzut astăzi cu schimbările de preț”, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group.
Un oficial Hamas a condiționat eliberarea prizonierilor din Gaza de încetarea focului în bombardamentul Israelului asupra enclavei palestiniene. Acest bombardament a fost lansat ca răspuns la un atac mortal al Hamas în sudul Israelului, care a avut loc acum aproape trei săptămâni.
SUA și țările arabe i-au cerut Israelului să amâne o invazie planificată pe teren, care ar crește numărul victimelor civile și ar putea genera un conflict mai mare.
Evenimentele din Orientul Mijlociu nu au afectat până acum direct livrările de petrol. Cu toate acestea, există temeri privind perturbarea exporturilor Iranului, care susține Hamas, și a altor producători importanți de petrol.