HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Creșterea prețurilor a dus la o majorare cu aproape 20% a producției agricole în UE.

Creșterea prețurilor a dus la o majorare cu aproape 20% a producției agricole în UE.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

În sectorul agricol, valoarea adăugată brută a înregistrat o creștere de 15%.

Anul anterior, trei sferturi din producția agricolă a Uniunii Europene a fost reprezentată de șapte țări membre. Franța a avut cea mai mare contribuție cu 97,1 miliarde de euro (18% din totalul UE), urmată de Germania cu 76,2 miliarde de euro (14% din total) și Italia cu 71,5 miliarde de euro (13%). Spania nu este departe, cu o pondere de 12%, adică 63,0 miliarde de euro. Polonia și Olanda au avut fiecare o cotă parte de 7%, respectiv cu sumele de 39,5 miliarde de euro și 36,1 miliarde de euro. În același timp, România a contribuit cu doar 4%, adică 22,2 miliarde de euro. Totuși este demn de menționat că producția agricolă a crescut în toate statele membre ale UE în anul 2022 comparativ cu anul precedent.

Estonia, Polonia și Lituania au avut cele mai impresionante rate ale creșterii - respectiv cu procenteile:44%,43% și42%. Aceste cifre au fost susținute prin creșteri substanțiale ale prețurilor.

Printre alți producători majori s-a observat o creștere valorică a producției agricole de 30% în Germania, 18% în Olanda, 16% în Franța și Italia, 10% în Spania și o ușoară creștere de 5% în România. Mai mult decât atât, culturile au reprezentat aproximativ 54%, din producția agricolă totală a UE în anul 2022. Aceasta a avut o valoare de 287,9 miliarde de euro - cu o creștere de 15% față de anul anterior.

Aproximativ două cincimi, sau mai exact 38%, din producție a provenit din animale și produsele acestora, având o valoare totală de 206,0 miliarde de euro - cu o creștere semnificativă de 26% comparativ cu anul precedent. Restul provine din servicii agricole și alte activități secundare.

În Uniunea Europeană costurile inputurilor agricole care nu sunt asociate investițiilor au fost cu până la 22% mai mari în anul 2022 comparativ cu anul anterior. Schimbarea valorii producției agricole împreună cu modificările costurilor factorilor de producție au condus la o creștere semnificativă a valorii adaugate brute generate de agricultură - mai precis cu un procentaj impresionant de 15%.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu