HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Cresterea economiei SUA in trimestrul al treilea a depasit asteptarile.

Cresterea economiei SUA in trimestrul al treilea a depasit asteptarile.
Sursă foto: inventiva.co.in

Intr-un ritm mai accelerat decat era anticipat, economia Statelor Unite a avut o expansiune in trimestrul trei.

Principalul factor care a alimentat aceasta crestere anualizata de 4,9% a produsului intern brut a fost reprezentat de cheltuielile de consum solide, conform datelor preliminare furnizate de Biroul de analiza economica al Departamentului de Comert.

Aceasta reprezinta o majorare semnificativa fata de rata de 2,1% inregistrata in trimestrul doi si este cea mai mare valoare din ultimul trimestru al anului 2021. In medie, economistii au prognozat o rata de 4,3%.

Un numar crescut de economisti au afirmat ca desi se preconizeaza o incetinire a cresterii comparativ cu ritmul impresionant din trimestrul trei, perspectivele generale sunt in continuare robuste.

"Povestea fundamentala este una despre un consumator rezilient, sustinut de o piata a muncii solida", a declarat Eric Winograd, directorul cercetarii economice pentru pietele emergente la AllianceBernstein. "Atâta timp cât consumatorul rămâne puternic, economia în ansamblu va rămâne la fel".

Cheltuielile pentru consum au avut o crestere anualizata de 4%, comparativ cu doar 0,8% in trimestrul doi, inregistrand o crestere solida atat in sectorul bunurilor, cat si in cel al serviciilor.

De asemenea, cheltuielile companiilor pentru stocuri, care au tendinta de a fi fluctuante, au avut un impact semnificativ in trimestrul trei, insa este probabil ca acesta sa se diminueze in trimestrul patru.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu