Miercuri, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a comunicat o creștere semnificativă, de peste o treime, în cadrul numărului de pacienți înscriși în Programul național de boli cardiovasculare. Într-un interval de doar trei ani, acesta a crescut de la 23.018 la 32.445. Specialiștii CNAS susțin că această situație poate fi contracarată prin intermediul consulturilor preventive.
"În perioada 2020-2022, numărul pacienților înscriși în Programul național de boli cardiovasculare a crescut cu mai mult de o treime, ajungând la 32.445, față de 23.018. Cum putem stopa această tendință ascendentă? Prin prevenire și diagnosticare timpurie", au declarat reprezentanții CNAS miercuri, potrivit news.ro.
Andrei Baciu, președintele instituției, subliniază necesitatea prevenirii: "Pentru a avea o inimă sănătoasă și mâine, astăzi trebuie să optăm pentru prevenire".
"În lupta împotriva bolilor cardiovasculare este esențial un stil de viață sănătos și eliminarea factorilor de risc. Toate aceste aspecte pleacă însa din cabinetul medicului de familie, unde se poate realiza o consultatie preventivă. Prevenirea bolilor cardiovasculare este poate cea mai bună decizie și investiție pentru o viață sănătoasă și echilibrată", a precizat dr. Andrei Baciu, președintele CNAS.
Pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani, consultul de prevenție la medicul de familie pentru identificarea timpurie a unor afecțiuni se asigură de două ori pe an. Acesta include:
- Evaluarea stilului de viață și a comportamentelor cu impact asupra sănătății
- Nutriție sănătoasă și consiliere pentru o alimentație echilibrată
- Activitate fizică și combaterea obezității
- Controlul consumului de alcool și renunțarea la fumat
- Abordarea nevoilor psiho-sociale și menținerea sănătății orale
- Evaluarea consumului de substanţe interzise sau cu regim special
- Evaluarea riscului cardiovascular fatal, cu excepţia anumitor categorii de pacienţi, cum ar fi cei cu boli cardiovasculare diagnosticate anterior, diabet zaharat cu afectarea unui organ ţintă, boală cronică de rinichi moderată sau severă, hipercolesterolemie familială sau colesterol total ridicat
- Evaluarea riscului oncologic, de boală cronică de rinichi, sănătăţii mintale, inclusiv depresia, riscului de osteoporoză, incontinenţă urinară, melanom malign și demenţă.
"De asemenea, persoanele asigurate care suferă de afecţiuni cronice pot beneficia de investigaţii paraclinice pe baza biletului de trimitere emis în urma consultaţiilor preventive. Aceste analize de laborator pot fi solicitate de medicul de familie, cu condiţia ca acestea să nu le fi făcut deja în acelaşi an în care are loc consultaţia de prevenţie", a mai comunicat CNAS.
Conform datelor CNAS, în prima jumătate a acestui an sunt incluși 4.757 pacienți în Programul național de boli endocrine pentru tratamentul osteoporozei și al gușei prin tireomegalie datorată carenței de iod și proliferările maligne. În plus, 17.762 pacienți beneficiază de Programul național de boli cardiovasculare.
"În trimestrul al III-lea, pentru grupa cu vârsta peste 60 ani, medicii au oferit un număr impresionant – 8668 - consultații preventive. Dintre acestea peste 60% au fost acordate femeilor. Cele mai multe au avut loc în București -1.667, Constanța – 724, Bihor – 680 și Neamț – 658", a mai transmis instituția.