HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Creste valoarea pentru constructia spitalelor regionale din Iaşi şi Cluj, precum şi a Institutului de Oncologie Timişoara.

Creste valoarea pentru constructia spitalelor regionale din Iaşi şi Cluj, precum şi a Institutului de Oncologie Timişoara.
Sursă foto: gov.ro

Executivul a revalidat, în data de vineri, coeficienții tehnico-economici cu privire la edificarea spitalelor regionale de urgență din Iași și Cluj, dar și a Institutului Regional de Oncologie Timișoara.

Reprezentantul Guvernului, Mihai Constantin, a comunicat că hotărârea a fost adoptată ca rezultat al majorării costurilor materiilor prime, materialelor pentru construcție, echipamentelor și utilajelor, energiei, precum și datorită adaptării soluțiilor tehnice.

"Costul proiectului de edificare a spitalului regional de urgență Iași este evaluat acum la 3,27 miliarde de lei, iar cel al spitalului regional de urgență Cluj, la 3,4 miliarde de lei. În cazul Institutului Regional de Oncologie Timișoara s-a procedat similar. Se reconfirmă coeficienții tehnico-economici, iar valoarea investiției este prognozată să se majoreze la 1,15 miliarde lei", a detaliat Mihai Constantin, în timpul unei conferințe de presă organizate la Palatul Victoria.


Construirea Institutului Regional de Oncologie Timişoara este previzionată la 1,153 miliarde lei comparativ cu suma iniţial aprobată - 511 milioane lei. De altfel creşterea pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iași este de 893.262.806 lei, iar pentru Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, de 834.547.000 lei.

Conform unui anunț difuzat de guvern, Institutul Regional de Oncologie Timişoara se află în PNRR şi constituie un centru esențial pentru pacienții oncologici din vestul României. Acesta va dispune de 250 paturi destinate internării continue şi ambulatorii, precum și un ambulatoriu integrat cu 26 cabinete medicale, zonă destinată serviciilor de diagnosticare, bloc operator, terapie intensivă, laborator radioterapie, laborator medicină nucleară și centru pentru transplant medular şi afereză celule stem. Institutul va include și un centru pentru primirea urgenţelor oncologice și spații dedicate funcțiilor educaționale și de cercetare. De asemenea, va opera ca institut didactic universitar pentru universitatea din regiunea vestică.

Spitalul Regional de Urgenţă Iași va funcționa ca nod central pentru reţeaua spitalelor din nord-estul ţării şi va asigura în principal îngrijirile acute necesare pacienţilor în cazuri urgente care presupun tehnologie avansată şi expertiză la nivel înalt. Spitalul Regional de Urgenţă Cluj se va transforma într-un centru vital pentru reţeaua spitalelor din nord-vestul României. Timpul de realizare a obiectivului de investiţii este de patru ani. Cele două unități spitalicești sunt construite de către Ministerul Sănătăţii prin Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, cu finanțare din fonduri externe nerambursabile și din bugetul statului.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu