HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Creditele acordate de băncile românești depășesc 410 miliarde lei, reprezentând 29% din PIB.

Creditele acordate de băncile românești depășesc 410 miliarde lei, reprezentând 29% din PIB.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

În România, instituțiile bancare au acordat împrumuturi ce totalizează peste 410 miliarde lei, echivalentul a 29% din Produsul Intern Brut (PIB).

Totodată, numărul creditelor noi acordate în ultimii trei ani și opt luni este cu 8,25% mai mare decât soldul creditului neguvernamental raportat la sfârșitul lunii august 2023, care era de aproximativ 379 miliarde lei.

Din ianuarie până în august 2023 s-au oferit credite noi în valoare de 89 miliarde lei. Aceasta reprezintă o sumă mai mare decât cea acordată pe întreg parcursul anului precedent.

În momentul de față, băncile au înregistrat un număr de 2,2 milioane debitori și un număr de 15,4 milioane depunători. Majoritatea sunt persoane fizice, dar există și persoane juridice. Acestea din urmă aveau depozite ce totalizau aproape 548 miliarde lei în septembrie 2023.

Numărul tranzacțiilor efectuate cu cardul pentru fiecare milion de locuitori a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii cinci ani - de la o medie europeană de 164 milioane la impresionantele cifre actuale: "121 milioane în 2021".

Rentabilitatea capitalului

În ceea ce privește rentabilitatea capitalului, sectorul bancar se află la coada topului sectoarelor economice din România, ocupând poziția 20 dintr-un total de 24. Rentabilitatea capitalurilor companiilor nefinanciare (ROE mediu al sectoarelor economice) a fost de "24% în anul 2022", în timp ce băncile au avut o rentabilitate a capitalurilor de "16,4%". Rentabilitatea activelor (ROA) sistemului bancar s-a situat la "1,5%", fiind cu aproape cinci ori mai mică decât media indicatorului pentru sectoarele economice, care a fost de "7,1%", în anul 2022.

În privința clasamentului sectoarelor economice bazat pe rentabilitatea activelor, sectorul bancar ocupă ultimul loc - adică poziția 24 din 24 de sectoare economice, conform Ziarului Financiar.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu