HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Coordonatorul medical: Activitatea la Centrul de Mari Arşi din Timişoara este intensă, lucrându-se zi şi noapte, inclusiv în weekend.

Coordonatorul medical: Activitatea la Centrul de Mari Arşi din Timişoara este intensă, lucrându-se zi şi noapte, inclusiv în weekend.
Sursă foto: Pinterest

Dr. Pancev Taskov, primar medic chirurg chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă și coordonator al Centrului de Mari Arși în construcție la Spitalul Județean de Urgență Timișoara, a informat că echipa lucrează non-stop, inclusiv în weekenduri, pentru a finaliza proiectul.

"Lucrările avansează cu rapiditate, se lucrează continuu, chiar și în weekend. Progresul este remarcabil. Planurile includ 6 boxe pentru pacienți aflați în stare critică care necesită terapie intensivă, 6 boxe pentru pacienți post-critici și 5 pentru cei care necesită intervenții de chirurgie plastică și reconstrucție. De asemenea, centrul va include o sală dedicată exclusiv pacienților cu arsuri", a declarat Pancev Taskov la Medika TV luni seara, conform news.ro.

Când s-a ridicat întrebarea dacă această capacitate este suficientă sau nu, doctorul a răspuns că nu este suficient însă reprezintă un pas pozitiv în direcția potrivită.

"Nu este suficient cu siguranța dar trebuie să ne amintim că fiecare început presupune pași mici", a adaugat medicul.

În ceea ce privește personalul medical care va lucra în noul Centru de Mari Arși, Dr. Taskov a menționat că personalul actual a primit instruire în străinătate, dar va fi nevoie de mai mult personal.

"Avem nevoie de personal dedicat. Personalul care va lucra la Centrul de Arși a fost deja instruit în străinătate. Cu toate acestea, vom avea nevoie de mai mult personal dedicat... Organigrama prevăzută de Ordinul ministerial va suferi modificări. În prezent, avem 6 medici chirurgi plasticieni, 4 medici ATI, 23 asistente medicale, 10 brancardieri și 15 infirmiere. Un pacient cu arsuri reprezintă mai mult decât o simplă traumă... Această organigramă include necesitatea unui număr de 1-2 asistenți pe pacient. Organigrama va trebui reorganizată și vor fi deschise concursuri pentru noi posturi", a subliniat Pancev Taskov.

Investiția Spitalului Județean Timișoara include construcția unei clădiri noi pentru Centrul de Arși, care va cuprinde 6 paturi pentru mari arși, 6 paturi pentru arși intermediari și post-critici și 5 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă; o secție ATI cu 27 paturi; un bloc operator cu 25 săli de operații; spații adiacente (Sterilizare, Farmacie, spații administrative și logistice, spații tehnice, etc.) și un heliport. De asemenea, va fi în funcțiune și UPU-SMURD cu 58 de posturi.

Valoarea totală a investiției este de 66 milioane de euro, iar durata estimată pentru finalizare este de 26 luni.

Finanțarea proiectului este asigurată prin Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar finanțat din Acordul de Împrumut nr 8362 dintre Guvernul României și Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD).

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu