HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Confirmare a prejudiciilor enorme raportate la DNA în legătură cu achizițiile din timpul pandemiei

Confirmare a prejudiciilor enorme raportate la DNA în legătură cu achizițiile din timpul pandemiei
Sursă foto: FACIAS

În 2022, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a alertat DNA cu privire la contractele de achiziție pentru vaccinurile anti-COVID-19 și a dat în judecată Ministerul Sănătății pentru ascunderea acestor contracte.

Astfel, DNA recunoaște acum eforturile FACIAS și a demarat procedura penală împotriva celor implicați în aceste achiziții.

FACIAS a fost printre primele entități din România care au ridicat semne de întrebare în legătură cu modul în care s-au derulat achizițiile de vaccinuri COVID-19, atragând atenția DNA asupra posibilelor nereguli și risipei de fonduri publice.

"Reprezentanții statului au contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin, în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane."

Cu toate acestea, la data de 1 ianuarie 2021 existau deja achiziționate 37 de milioane de doze - suficiente pentru imunizarea a peste 23 milioane români. Decizia neobișnuită și controversată luată ulterior implică suplimentarea cu încă 52 milioane doze, valoarea totală depașind 1 miliard de euro.

Acesta nu este singurul caz reclamat de FACIAS în timpul pandemiei. O altă plângere penală depusă la DNA vizează posibile infracțiuni de corupție legate de achiziționarea, în mai 2020, a aproximativ 100.000.000 de măști medicale din Vietnam, pentru suma de 148.314.000 lei (aproximativ 30 milioane USD), dintre care doar 5% au fost valorificate prin vânzare. În total, această "afacere" a costat România 148.314.000 lei.

Pe lângă acestea, FACIAS a sesizat și Parchetul Militar cu privire la coordonarea activităților de informare și comunicare pentru personalul medico-sanitar și publicul larg a datelor relevante despre efectele adverse ale vaccinurilor anti-COVID-19.

Procedura adoptată pentru informarea pacienților despre efectele adverse ale vaccinurilor încalcă dreptul pacientului la informația medicală, prevazut atât în Legea nr 46/2003 privind drepturile pacientului, cât și în articolul 5 din Convenția de la Oviedo a Consiliului Europei, având în vedere că vaccinarea reprezintă o intervenție medicală conform articolului 1 litera d din lege.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu