HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Comunitatea LGBT primeste vesti negative de la Marcel Ciolacu

Comunitatea LGBT primeste vesti negative de la Marcel Ciolacu
Sursă foto: romaniatv.net

Conform cuvintelor premierului Marcel Ciolacu, societatea din România nu este încă pregătită să protejeze drepturile cuplurilor de același sex, în ciuda unei decizii a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), conform Rador Radio România.

Într-un interviu acordat postului de radio Europa FM, Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă România va implementa această hotărâre. Răspunsul lui a fost: "societatea românească nu este pregătită pentru o decizie în acest moment. Nu este una dintre prioritățile mele și... Nu cred că România este pregătită". A adaugat: "Nu sunt o persoană închisă la minte, eu am prieteni în relație cu un bărbat, nu am o problemă cu asta, vorbesc acum din punctul de vedere al unui prim-ministru". În 2024, România va organiza alegeri locale, europene, generale și prezidențiale.

Ciolacu a menționat că nu ar fi prima sau ultima dată când România eșuează în aplicarea hotărârilor CEDO. Cu un fond social conservator, România a dezincriminat homosexualitatea abia în 2001, mult mai târziu comparativ cu alte state membre ale Uniunii Europene. Totodată, încă se opune căsătoriilor și parteneriatelor civile pentru cuplurile de același sex. Între 2016 și 2019 au fost depuse trei propuneri legislative pentru modificarea uniunilor civile, astfel încât să includă cuplurile de același sex, dar acestea nu au trecut de comisiile parlamentare de aprobare. Până în 2020, patru proiecte de lege similare fuseseră respinse.

În 2018, un referendum pentru modificarea Constituției României cu scopul de a împiedica cuplurile de același sex să obțină dreptul la căsătorie nu a reușit să atragă un număr suficient de votanți. Un studiu realizat în 2021 la solicitarea grupului pentru drepturile LGBT ACCEPT a relevat că, în timp ce 71% dintre români au declarat că recunoașterea legală a căsătoriei civile pentru cuplurile de același sex nu ar avea niciun impact asupra vieții lor, doar 43% s-au pronunțat în favoarea acesteia.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu