HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Compania CJ Timiș este condusă de fiul familiei, în timp ce tatăl se ocupă de afacerile firmei.

Compania CJ Timiș este condusă de fiul familiei, în timp ce tatăl se ocupă de afacerile firmei.
Sursă foto: Știrile Transilvaniei

De ani de zile, Timișul și Timișoara se scufundă în mediocritate și un balcanism de calitate inferioară. Primăria Timișoarei este condusă de un individ care a ajuns primar din întâmplare și care a reușit să se certe cu toată lumea. Consiliul Județean Timiș este condus de oameni care își pun propriile afaceri pe primul loc, în detrimentul cetățenilor care i-au votat. Mass-media locală și națională au relatat despre Cazul afacerii de familie a vicepreședintelui CJ Timiș, Alexandru Preoteasa.

El conduce județul, iar tatăl lui administrează firma - afacerile sunt în plin avânt. Iată reportajul Antena 3 CNN despre caz:

”Afaceri de familie în Timiș: fiul împarte banii publici, tatăl învârte firma. ”Politica nu e pentru oameni care sunt cu bun simț și care sunt corecți!”

Fiu este la conducerea județului. Tatăl este om de afaceri. Firma legată de fondurile publice administrate de fiu lucrează - surpriză! - și pentru compania tatălui antreprenor. Tot acest proces are loc sub protecția generoasă a "sprijinului pentru fermieri și consumatori".

Când ne uităm la imaginea globală, situația este mult mai complexă și se apropie de penal. Pentru a ajuta agricultorii să-și valorifice producția, Consiliul Județean Timiș a decis construirea a trei centre de colectare, primul fiind realizat în comuna Tomnatic.

Compania care a câștigat licitația pentru centrul-pilot în 2020 este SC Taiv David Lucas SRL. Aceasta a început lucrările abia în primele luni ale anului 2022. Alexandru Proteasa, vicepreședintele instituției, este cel care supraveghează investiția.

La aproximativ 50 de km distanță, lângă Timișoara, în Moșnița Veche, au început lucrările la un centru comercial tot în 2022.

Ciudatul caz al centrului comercial din Moșnița și legăturile cu familia vicepreședintelui CJ Timiș

În mod coincident, în 2019, când era consilier local la Moșnița, Proteasa a inițiat și s-a aprobat o hotărâre de Consiliu Local prin care se stabilea urbanizarea centrului localității unde acum se construiește.

Investitorul care ridică noul complex este firma Stef One Developments SRL, care are ca parteneri alte două firme: una dintre ele are ca asociat pe tatăl vicepreședintelui Proteasa iar cealaltă pe mătușa acestuia.

La contact, numărul de telefon mobil al vicepreședintelui Consiliului Județean apare în dreptul celei de-a doua companii.

Primăria Moșnița Nouă a eliberat o autorizație pentru demolarea unei case și construirea centrului comercial, fără a fi aprobat anterior un plan urbanistic zonal. Acest lucru era obligatoriu, deoarece se construiesc spații comerciale în loc de locuințe.

Constructorul complexului este Tamaș Ioan Construct, o întreprindere individuală - adică exact proprietarul firmei care lucrează la centrul din Tomnatic.

După ce apar în spațiul public imagini cu vicepreședintele Proteasa și cu constructorul Tamaș,

Pentru scurt timp apare un alt panou pe care se menționează că lucrările sunt efectuate în regie proprie, după care reapare primul panou. Ploaia dezvăluie problemele

Situația actuală pe teren este diferită. La centrul de colectare din Tomnatic ușile sunt încuiate, așteptând recepția.

Deși valoarea lucrărilor a fost suplimentată de Consiliul Județean Timiș cu aproape 4 milioane de lei, calitatea lasă mult de dorit. A plouat puțin și s-a vazut că lucrurile nu sunt în regulă.

Probabil cel mai bun exemplu: bălțile mari din centrul de legume-fructe, care nu a fost inaugurat până acum.

Și acestea nu sunt singurele probleme. Complexul nu este conectat la rețeaua de electricitate până acum, deși Consiliul Județean dorește să facă recepția.

Gardul este deja plin de rugină, cu zone unde nici măcar nu a fost vopsit. Betonul gardului este crăpat în mai multe locuri.

La Moșnița Veche activitatea este intensă. Lucrările erau în plin proces când am ajuns acolo.

Apoi apare o surpriză: chiar dacă în documente apare că lucrările sunt realizate de Întreprinderea Individuală Tamaș, în realitate aici lucrează angajații firmei care are contract cu Consiliul Județean Timiș pentru realizarea centrului de legume-fructe.

După ce un angajat face un telefon,

Activitatea se oprește brusc și muncitorii dispar în toate direcțiile, iar unul dintre ei vine decis spre noi. Șeful CJ Timiș își denunță protejatul

Din biroul său de la Consiliul Județean, Alexandru Proteasa ne asigură că nu are nicio legatură cu centrul din Tomnatic.

”Nu știu exact, că nu mai coordonez direcția de investiții de aproape un an”, susține Proteasa.

Președintele instituției și protectorul său politic, Alin Nica, îl contrazice.

”Ba, se ocupă domnul Proteasa. Deci, nu știu cum v-a spus că nu se ocupă, pentru că atributul domniei sale ba da, se ocupă de această chestiune. Este chiar coordonatorul comisiei care se ocupă de operaționalizarea Centrului de Legume-Fructe”, a declarat Alin Nica.

Când este întrebat despre modul în care același constructor a ajuns să lucreze atât la investiția Consiliului Județean cât și pe șantierul familiei sale, Alexandru Proteasa răspunde iritat.

”Faptul că există anumite contracte pe care le fac, nu știu, părinții mei cu anumite firme care poate au lucrat cu Consiliul Județean sau lucrează, nu cred că este vreo problemă. Pentru că, repet: nu suntem un județ în care să avem mii de firme în care poți să-ți alegi”, susține acesta.

Tatăl lui Alexandru Proteasa - acționar în firma investitoare - nici el nu clarifică misterul. Proprietarul firmei de construcții vine cu propria explicație, dar și aceasta este neclară.

Constructorul se enervează când îl întrebăm despre problemele descoperite la investiția făcută cu bani publici.

Până ce se face recepția lucrării de peste 16 milioane de lei și se termină lucrările la centrul comercial al familiei vicepreședintelui Proteasa, tatăl acestuia - fost viceprimar în timpul comunismului - oferă o concluzie clarificatoare:

”Politica nu e pentru oameni care sunt cu bun simț și care sunt corecți!”

Acesta este reportajul.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu