HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Comisia Europeană prezintă un raport critic la adresa Turciei: Standardele pentru aderare nu sunt îndeplinite

Comisia Europeană prezintă un raport critic la adresa Turciei: Standardele pentru aderare nu sunt îndeplinite
Sursă foto: The Financial Express

Observații critice ale Comisiei Europene cu privire la Turcia și conformitatea acesteia cu standardele de aderare

Comisia Europeană a emis miercuri un raport anual referitor la procesul de aderare al Turciei la UE, în care se evidențiază "o regresie semnificativă" în ceea ce privește normele democratice, statul de drept, drepturile omului și independența justiției, potrivit Rador Radio România.

Raportul instituției europene indică faptul că problemele structurale ale sistemului judiciar turc continuă să persiste, în ciuda numeroaselor reforme judiciare. "Absența unor criterii obiective, uniforme, bazate pe merit și stabilite anterior pentru selectarea și avansarea judecătorilor și procurorilor rămâne o problemă", subliniază Comisia.

Acest raport are ca scop furnizarea unei actualizări cu privire la progresul Turciei în îndeplinirea standardelor pentru aderare la Uniunea Europeană. Acest lucru ar putea intensifica tensiunile deja existente cauzate de imigrație și recentul conflict dintre Israel și gruparea militantă Hamas din Gaza.

Cererea Turciei de a se alătura UE este blocată de ani buni, după ce negocierile pentru aderare au fost inițiate în 2005. În trecut, Ankara a respins critici similare din partea Comisiei, considerându-le "subiective". Ministerul de Externe turc nu a oferit încă un răspuns cu privire la raport. Comisia a subliniat faptul că Turcia nu a respectat principiile statului de drept, drepturile omului și libertățile fundamentale în lupta sa împotriva terorismului.

"Măsurile antiterorism trebuie să fie proporționale", se menționează în raport.

De asemenea, raportul critică Turcia pentru neimplementarea deciziei Marii Camere a Curții Europene a Drepturilor Omului, care a solicitat eliberarea filantropului Osman Kavala, arestat în 2017 pentru încercarea de răsturnare a guvernului. Comisia evidențiază că ignorarea deciziei Kavala indică faptul că Turcia "s-a abătut de la standardele drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, la care s-a angajat ca membru al Consiliului Europei".

Președintele Tayyip Erdoğan a declarat că decizia CEDO nu mai este aplicabilă după ce Kavala a fost condamnat pe viață pentru protestele antiguvernamentale din 2013. Violența pe criterii de gen și discursul instigator la ură împotriva minorităților și comunitatea LGBT continuă să reprezinte o problemă gravă, se menționează în raport. Homosexualitatea nu este penalizată în Turcia, dar guvernul a adoptat o poziție mai dură față de libertățile LGBT în ultimele luni.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin