HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Ciolacu și Iohannis transmit mesaje puternice după demararea discuțiilor pentru aderarea Moldovei și Ucrainei la UE.

Ciolacu și Iohannis transmit mesaje puternice după demararea discuțiilor pentru aderarea Moldovei și Ucrainei la UE.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În urma inițierii discuțiilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană, Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu transmit un mesaj de susținere

Președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu își exprimă aprecierea pentru decizia Comisiei Europene de a recomanda începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană.

"Salut recomandările istorice ale Comisiei Europene de deschidere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. E o recunoașterea pe deplin meritată a eforturilor lor de reformă cuprinzătoare. România sprijină ferm o decizie a UE în acest an.

Salut, de asemenea, recomandările Comisiei de a acorda Georgiei statutul de candidat, înțelegând că sunt luați o serie de pași și de a deschide negocierile de aderare cu Bosnia și Herțegovina odată ce este atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare", declara Iohannis.

Afirmatiile premierului Marcel Ciolacu: "Salut recomandarea Comisiei Europene privind Ucraina și Moldova, de a începe discuțiile formale de aderare la UE. Guvernul României va fi un partener de încredere pentru Ucraina și Moldova în acest proces și sper într-o decizie pozitivă a liderilor UE în decembrie", concluzionează Ciolacu.

Context

Comisia Europeană propune Consiliului European să demareze discuțiile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, luând în considerare progresele realizate de aceste două țări, odată ce vor fi adoptate anumite reforme esențiale, după cum a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În ceea ce privește Georgia, executivul european crede că aceasta poate obține statutul de candidat la aderare, conform News.ro.

Aceeași comisie este pregătită să raporteze Consiliului până în martie 2024 despre evoluțiile legate de aceste măsuri.

Decizia privind începerea negocierilor de aderare va fi luată în luna decembrie de Consiliul European, care include șefii de stat și guvernele UE.

[...]

GEORGIA OBȚINE STATUTUL DE ȚARĂ CANDIDATĂ

[...]

BOSNIA-HERȚEGOVINA MAI AȘTEAPTĂ

[...]

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu