Marți, Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, a condus Comitetul Național pentru aderarea României la OCDE (Comitetul Național), un grup care include reprezentanți ai principalelor instituții publice centrale implicate în procesul de aderare. Premierul a afirmat că obiectivul suprem al țării este aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, urmând pe lista priorităților după integrarea în NATO și UE. A solicitat de asemenea ca instituțiile să aloce resurse umane dedicate acestui proces și să colaboreze cu experții organizației.
"Aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică este cel mai important obiectiv de ţară după integrarea în Alianţa Nord-Atlantică şi în Uniunea Europeană pentru că va însemna un viitor mai bun pentru copiii noştri şi siguranţa că, orice decizie ar lua clasa politică, ţara noastră a ales direcţia corectă", a accentuat Marcel Ciolacu conform comunicatului de presă al Executivului, relatează news.ro.
În cadrul Comitetului Național s-au analizat progresele recente ale procesului și prioritățile stabilite pentru perioada următoare.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat faptul că aderarea la OCDE susține eforturile Guvernului de a îmbunătăți politicile publice în domenii esențiale precum guvernanța publică și corporativă, digitalizarea, economia verde. A evidenţiat etapele parcurse în procesul tehnic de aliniere la standardele OCDE (chestionare, misiuni de evaluare), punând accent pe evaluările care au început la nivelul Comitetelor sectoriale ale Organizaţiei.
Unul dintre succesele importante obținute până acum în procesul de aderare la Organizație, amintite de șeful Executivului, este faptul că din 22 septembrie 2023, România a devenit al 45-lea Stat Parte la Convenţia privind combaterea coruperii funcţionarilor publici străini în cadrul operaţiunilor economice internaţionale (Convenţia anti-mită), un instrument juridic major al Organizației: Convenția constituie un element esențial pentru combaterea activă a corupției în tranzacțiile financiare internaționale, contribuind astfel la menținerea standardelor ridicate privind conduita etică.
Membrii Comitetului Naţional au discutat despre acțiunile necesare pentru aderarea la Organizaţie, luând în considerare etapele care marchează progresele fiecărui Comitet sectorial OCDE individual, în anul urmator. Un aspect important în acest proces se referă la publicarea viitorului Studiu Economic de țară pentru România de către OCDE, prevăzut în martie 2024.
Marcel Ciolacu a cerut instituțiilor să aloce resurse umane dedicate procesului de aderare la OCDE și să colaboreze cu experții organizației.
"Beneficiem de un capital bun de imagine, inclusiv în dialogul direct cu statele membre OCDE. Rog atenţie din partea tuturor instituţiilor în continuarea acestor etape, pentru menţinerea dinamicii procesului de aderare,", a mai spus premierul, conform sursei citate.
Luca Niculescu, secretarul de stat și coordonator național al procesului de aderare la OCDE, a menționat că sprijinul prim-ministrului României și ritmul bun din instituțiile implicate sunt apreciate la nivelul acestei organizații.
România a primit statutul de candidat la OCDE în ianuarie 2022, urmată de primirea Foii de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și desfășurarea procesului de aderare la Organizație. În decembrie 2022, România a prezentat Memorandum-ul Iniţial, care reprezintă o autoevaluare a legislaţiei, politicilor şi practicilor interne comparativ cu instrumentele legislative ale OCDE.
În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informaţii suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE. Informațiile sunt trimise simultan în toate domeniile generale de politici și toate Comitete sectoriale din Foaia de Parcurs, conform metodologiei proprii fiecărui comitet și programului său de lucru.
Comitetul Național pentru aderarea României la OCDE este format din ministere, autorități și instituții publice cu atribuții în cadrul procesului de aderare și este condus de prim-ministru. Comitetul Național stabilește direcțiile de acțiune pentru a îndeplini condițiile prevăzute în Foaia de Parcurs a României la OCDE, acceptă deciziile pentru alinierea legislației, politicilor și practicilor României la cele ale Organizației și formulează propuneri pentru rezolvarea blocajelor care ar putea întârzia procesul de aderare.