HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Cinci principii au fost stabilite de coaliție pentru structurarea bugetului din 2024: investiții orientate, cheltuieli responsabile și dezvoltarea serviciilor.

Cinci principii au fost stabilite de coaliție pentru structurarea bugetului din 2024: investiții orientate, cheltuieli responsabile și dezvoltarea serviciilor.
Sursă foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

În prima întâlnire axată pe tema bugetului pentru anul următor, coaliția de guvernare a stabilit cinci principii cheie care vor ghida structurarea bugetului pentru 2024, conform unor surse politice citate de News.ro. Principiile se concentrează pe investiții și dezvoltare, cu un accent special pus pe proiecte finanțate prin fonduri europene, cheltuieli responsabile pentru buna funcționare a statului, îmbunătățirea serviciilor publice majore precum sănătatea și educația, combaterea evaziunii fiscale și colectarea eficientă a veniturilor publice și asigurarea unor sume consistente pentru drepturile de asistență socială.

Premierul a comunicat în cadrul ședinței de Guvern că va avea o discuţie cu ministrul Finanţelor despre proiecţia bugetară pe 2024 în cadrul şedinţei coaliţiei, potrivit news.ro.

Coaliţia doreşte să contureze bugetul pe anul viitor pe investiţii, cu accent pe proiectele finanţate din fonduri europene.
“Unul dintre aspectele centrale ale bugetului este orientarea către investiţii şi dezvoltare, cu accent deosebit pe proiectele finanţate din fonduri europene. Prin alocări consistente pentru proiecte de infrastructură, dezvoltare economică şi inovare, ne propunem să creăm locuri de muncă, să stimulăm creşterea economică şi să îmbunătăţim calitatea vieţii pentru fiecare cetăţean”, este obiectivul coaliției.

În plus, se urmărește un buget concentrat pe cheltuieli responsabile pentru funcționarea statului.
“Cheltuielile pentru funcţionarea statului vor fi riguros evaluate lună de lună, iar priorităţile sunt stabilite pentru a asigura furnizarea serviciilor publice esenţiale într-un mod eficient şi sustenabil”, se menționează în proiecția coaliției.

Bugetul va fi de asemenea centrat pe dezvoltarea marilor serviciilor publice: sănătate/educație. În acest sens, vor fi prioritizate sectoarele esențiale precum educația, sănătatea, infrastructura și serviciile publice.
“În domeniul sănătăţii, bugetul va include alocări semnificative pentru modernizarea infrastructurii medicale, achiziţionarea de echipamente medicale de ultimă generaţie şi asigurarea că personalul medical are condiţiile necesare pentru a oferi servicii de calitate. Scopul este să îmbunătăţim starea de sănătate a cetăţenilor şi să asigurăm că nimeni nu este lipsit de asistenţa medicală de care are nevoie”, se arată în document.

În domeniul educației, coaliția intenționează să investească în infrastructură școlară, formarea și remunerarea profesorilor, precum și în resurse didactice, pentru a oferi tuturor elevilor oportunitatea de a-și dezvolta potențialul la maxim.

Bugetul va fi axat pe combaterea evaziunii fiscale și colectarea mai bună a veniturilor publice și va include măsuri și investiții pentru consolidarea sistemului fiscal, sporirea transparenţei şi îmbunătăţirea eficienţei colectării veniturilor publice. Guvernul vrea să folosească tehnologiile moderne şi să intensifice cooperarea cu alte instituţii şi cu societatea civilă pentru a identifica şi combate eficient evaziunea fiscală.

Bugetul pe 2024 se doreşte a avea alocări consistente pentru drepturile de asistenţă socială, o atenţie deosebită fiind acordată asigurarii accesului la servicii şi programe de asistenţă socială pentru cei care au nevoie de sprijin.
Aceste sume destinate drepturilor de asistenţă socială includ ajutor pentru persoanele vulnerabile şi cu dizabilitati, copii si tineri, persoanele in varsta precum si cei care se confrunta cu dificultati temporare sau permanente.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, în cadrul ședinței de Guvern, că va fi aprobat un memorandum cu privire la investițiile publice prioritare pentru anul viitor, document care va sta la baza elaborării bugetului pe 2024. Premierul a mai menționat că astăzi va avea loc prima ședință de coaliție, împreună cu ministrul Finanţelor, având ca temă bugetul pe anul 2024.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu