HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Christine Lagarde: BCE urmărește impactul economic al conflictului dintre Israel și Hamas

Christine Lagarde: BCE urmărește impactul economic al conflictului dintre Israel și Hamas
Sursă foto: caleaeuropeana.ro

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că instituția pe care o conduce "monitorizează cu atenție" implicațiile economice ale conflictului dintre Israel și Hamas, cu posibile efecte asupra prețurilor la energie, potrivit surselor AFP și Reuters.

"Prețurile la energie au devenit imprevizibile iar creșterea tensiunilor geopolitice ar putea duce la majorarea lor în viitorul apropiat", a explicat Lagarde într-o conferință de presă desfășurată la Atena. BCE a organizat acolo prima sa întâlnire de politică monetară din ultimul deceniu și jumătate. În acest climat tensionat, "companiile și gospodăriile devin mai puţin încrezătoare şi mai incerte cu privire la viitor", a adăugat ea, conform Agerpres.


Joi, BCE a decis să facă o pauză după cel mai lung ciclu de creștere a dobânzilor din istoria sa de 25 de ani. Instituția subliniază că datele recente indică faptul că inflația începe să se tempereze spre obiectivul de 2%.

Lagarde a menţionat că economia zonei euro este fragilizată, posibil chiar mai mult decât se anticipa luna trecută. Totuși, presiunile inflaționiste rămân puternice și ar putea fi accentuate dacă conflictul dintre Israel și Hamas va conduce la o nouă creștere a prețurilor la energie.

"Trebuie să fim fermi. Faptul că am menţinut dobânzile nu înseamnă că nu le vom mai majora vreodată", a declarat Lagarde. Preşedinta BCE a încercat să tempereze aşteptările referitoare la o posibilă scădere a costului creditului. "Chiar şi o discuţie cu privire la o reducere este complet, complet prematură", a subliniat ea.


În urma deciziei luate joi, rata dobânzii pentru operaţiunile principale de refinanţare și ratele dobânzilor pentru facilitatea de creditare marginală și facilitatea de depozit vor rămâne neschimbate la nivelurile actuale de 4,50%, 4,75% şi respectiv 4,00%. Acesta reprezintă cel mai înalt nivel al dobânzii de la introducerea monedei euro în 1999.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu