HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Centru de Excelență în Protonoterapie, finanțat din fonduri europene, poate fi realizat în România, plasând țara noastră pe harta inovării în tratamentul cancerului.

Centru de Excelență în Protonoterapie, finanțat din fonduri europene, poate fi realizat în România, plasând țara noastră pe harta inovării în tratamentul cancerului.
Sursă foto: 360medical.ro

România are oportunitatea extraordinară de a beneficia de un tratament avansat pentru cancer, prin crearea unui Centru de Excelență în Protonoterapie, finanțat din fonduri europene nerambursabile. Aceasta este concluzia la care au ajuns un grup de specialiști, medici și decidenți din domeniul Sănătății Publice, reuniți recent la București pentru o discuție pe această temă.

Protonoterapia este o metodă terapeutică inovatoare pentru combaterea cancerului, oferind o șansă suplimentară la viață. Este recomandată în special pentru tratamentul cancerului pediatric. Cu toate acestea, poate fi utilizată și în cazul anumitor tipuri de cancer care apar la adulți, cum ar fi cancerul mamar, esofagian sau pulmonar fără celule mici. Acest tratament utilizează protonii pentru a livra o doză precisă de radiații care distrug celulele tumorale. Comparativ cu radioterapia tradițională, terapia cu protoni expune organele sănătoase la un nivel minim de radiații.

Anual, în România sunt diagnosticate cu cancer aproximativ 400 de copii. Specialiștii Ministerului Sănătății afirmă că jumătate dintre ei ar putea beneficia de acest tip de terapie.

Un Centru de Excelență în Protonoterapie va fi finanțat în România din fonduri europene prin Programul Operațional Sănătate, a afirmat Cristian Bușoi. Crearea acestui centru ar reprezenta o premieră pentru întreaga regiune a Europei Centrale și de Est și ar putea atrage pacienți chiar din această zonă a continentului.

"Ar fi o realizare remarcabilă să avem în România primul centru de acest gen din Europa Centrală și de Est. Sunt încântat să văd angajamentul principalilor decidenți din Sănătate în această direcție și voi insista pentru ca acest angajament să devină curând realitate. Protonoterapia oferă o șansă reală la viață pacienților oncologici, mai ales pentru copiii care luptă împotriva cancerului. Este o modalitate de tratament inovatoare, care trebuie susținută. Este important să lucrăm împreună pentru a oferi pacienților oncologici șansa la o viață mai bună și pentru a face din România un punct de referință în domeniul protonoterapiei", a subliniat Cristian Bușoi.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu