HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Celebrarea zilei de 30 octombrie: Comemorăm pe Sfântul Zenovie, episcopul din Cilicia și pe sora lui, Zenovia, precum și pe Sfântul Apostol Cleopa.

Celebrarea zilei de 30 octombrie: Comemorăm pe Sfântul Zenovie, episcopul din Cilicia și pe sora lui, Zenovia, precum și pe Sfântul Apostol Cleopa.
Sursă foto: Agerpres

Comemorările din data de 30 octombrie - Sfântul Zenovie, conducătorul spiritual al Ciliciei și sora lui Zenovia/ Sfântul Apostol Cleopa

Ortodoxe Sf. Preasfinţit Mc. Zenovie, episcopul Ciliciei, şi sora sa, Zenovia; Sf. Ap. Cleopa Greco-catolice Sf. m. Zenovie şi sora lui Zenovia Romano-catolice Sf. Gerard de Potenza, ep.Sfântul Preasfinţit Mucenic Zenovie, liderul spiritual al Ciliciei, şi sora sa, Zenovia, sunt amintiți în calendarul religios ortodox pe data de 30 octombrie. Acești doi martiri sacri au fost frate și soră și au existat în perioada domniei împăratului Diocleţian (284-305). Proveneau din provincia Cilicia, fiind extrem de înstăriți - părinții lor au decedat când aceștia erau tineri și le-au lăsat o avere considerabilă. Din această bogăție substanțială, Zenovie și sora sa, Zenovia, au făcut atâtea acte de caritate încât au ajuns sărmani prin propria voința lor, dedicându-și viața lui Hristos. Datorită generozității sale și a harului său vindecator , Sfântul Zenovie a fost consacrat episcop. În timpul persecuțiilor, a fost capturat și forțat să aducă jertfe zeilor. Deoarece nu s-a renegat credința în Hristos, a fost supus torturii.Auzind despre suferința fratelui său, Zenovia i s-a alăturat în mărturisire, fiind și ea torturată. Au pregătit pentru ei un pat încins la roșu și pe acesta i-au întins pe amândoi și au aprins foc dedesubt, spunându-le torționarii: "Să vină Hristos ca să vă ajute vouă". Dar martirii răspundeau: "Iată, Hristos al nostru este cu noi, dar tu nu-L vezi. Iată, ne rourează pe noi cu roua cea din cer a darului Sau și nu ne îngrijim de chinuri". După multe suferințe, cei doi frați, Sfinți Mucenici, au fost uciși prin decapitare. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin