HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Celebrarea zilei de 20 noiembrie - Pregătirea pentru Intrarea în biserică a Maicii Domnului, Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul, Sfântul Mucenic Dasie și Sfântul Ierarh Proclu.

Celebrarea zilei de 20 noiembrie - Pregătirea pentru Intrarea în biserică a Maicii Domnului, Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul, Sfântul Mucenic Dasie și Sfântul Ierarh Proclu.
Sursă foto: Agerpres

Evenimentele religioase din 20 noiembrie includ pre-sărbătorirea Intrării în biserică a Maicii Domnului, precum și comemorarea Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, Sfântului Mucenic Dasie și Sfântului Ierarh Proclu.

Ortodoxe

Pre-sărbătorirea Intrării în biserică a Maicii Domnului

Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul; Sfântul Mucenic Dasie; Sfântul Ierarh Proclu, arhiepiscopul Constantinopolului

Greco-catolice

Sfântul cuvios Grigore Decapolitul; Sfântul arhiepiscop Proclu al Constantinopolului; Sfântul martir Dasius din Durostorum

Romano-catolice

Sfinții Grigore Decapolitul și Edmund, regele.

Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul este comemorat de Biserică la data de 20 noiembrie. Grigorie s-a nascut in Irinopolis, una dintre orasele Decapolisului din Asia Mica. Tatăl său, Serghie, era un om dominat de patimi. Mama sa, Maria era "binecredincioasă, iubitoare de Dumnezeu şi de fii", care a dat naștere acestui mare sfânt. (Vieţile Sfinţilor) Grigorie a primit o educaţie de calitate și a arătat o atracție specială pentru spiritualitate, frecventând adesea biserica și studiind dogmele credinței. "Mergea la biserică adeseori şi asculta cu multă luare aminte Psalmii prorocului şi împăratului David, prin care sufletul său se aprindea de dor dumnezeiesc." A renunțat la căsătorie și a adoptat viața monahală. "Primea învăţăturile, sfaturile şi îndemnurile către faptele bune, ale unchiului său, precum se aşează pecetea pe ceara cea moale. Pentru aceea a sporit în scurtă vreme în faptele bune şi în nevoinţele monahiceşti." (Vieţile Sfinţilor) În timp, Sfântul Grigorie a început să călătorească din loc în loc, oferind sprijin credincioșilor în lupta pentru păstrarea sfintelor icoane. În această perioadă s-a dovedit un mare făcator de minuni. Spre finalul vieții sale, Grigorie s-a stabilit la o mânstire lângã Tesalonic unde și-a trãit ultimii ani. "Se spune că sărăcia lui era apostolică şi îmbrăcăminte evanghelică, căci numai cu o haină proastă îşi acoperea trupul." A fost hirotonit preot datoritã modului în care și-a trãit viața. Moaştele Sfântului Grigorie, întregi și neputrezite, au fost aduse în regiunile Dunării după căderea Bizanţului sub stăpânirea turcească în 1453. Aceste moaște sunt păstrate pânã în ziua de astazi la Mãnãstirea Bistrita (Râmnicu Vâlcea). Sfântul Mucenic Dasie a fost un soldat roman dintr-o legiune care staționa la Dunăre, la începutul secolului al IV-lea. Acesta a refuzat să participe la Saturnalii, o sărbătoare păgână renumitã din Imperiul Roman. Pentru aceasta a fost aruncat în temnițã și dupã multe chinuri, i s-a tãiat capul la 20 noiembrie 304. Moaștele sale au fost transferate ulterior la Ancola, Italia și sunt pãstrate cu mare respect în Biserica Sfântului Chiriac. (surse: vol. "Vieţile Sfinţilor"; www.crestinortodox.ro)

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu