HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Celebrarea Sfinților Cosma și Damian, doctorii fără arginți și făcători de minuni din Asia, în data de 1 noiembrie

Celebrarea Sfinților Cosma și Damian, doctorii fără arginți și făcători de minuni din Asia, în data de 1 noiembrie
Sursă foto: Agerpres

Pe data de 1 noiembrie, calendarul creștin ortodox îi comemorează pe Sfinții doctori fără de arginți și făcători de minuni Cosma și Damian, originari din Asia.

Ortodoxe

Sfântul Cosma și Sfântul Damian, doctorii care nu cereau bani pentru serviciile lor medicale

Greco-catolice

Sfinții Cosma și Damian, medicii care nu primeau plată pentru munca lor

Romano-catolice

Toți SfințiiSfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian sunt amintiți în calendarul creștin ortodox pe 1 noiembrie.

Cosma și Damian erau frați, provenind din Asia. Tatăl lor era păgân iar mama lor, Teodotia, era creștină. După ce a rămas văduvă, Teodotia le-a oferit o educație solidă în spirit creștin.

"Și-a asumat rolul acelei văduve despre care Apostolul vorbea cu admirație, spunând că adevărata văduvă își pune toată speranța în Dumnezeu și se dedică rugaciunilor și cererilor sale ziua și noaptea". (Vieţile Sfinţilor)

Cosma și Damian au crescut respectând legile Domnului și având o viață fără pată, devenind astfel două faruri de lumină pe pământ prin faptele lor bune. Dumnezeu le-a dăruit darul vindecării, oferind sănătate sufletelor și trupurilor, ameliorând toate tipurile de boli, alinând toate infirmitățile și alungând spiritele malefice". (Vieţile Sfinţilor)

Ei vindecau oamenii nu cu ajutorul plantelor medicinale, ci cu numele Domnului. Nu cereau plată și nici măcar recunoștința pacienților pentru acest lucru, motiv pentru care au fost numiți de către credincioși doctori fără plată sau fără arginți.

Și după ce au trecut în neființa, s-au dovedit a fi vindecatori. De aceea sunt venerați de Biserică ca niște adevărati benefactori și doctori, protectorii sufletelor și trupurilor noastre. (sursa: volumul "Vieţile Sfinţilor")

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu