HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Celebrarea Sfinților Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis, precum și a Sfântului Epimah în data de 31 octombrie

Celebrarea Sfinților Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis, precum și a Sfântului Epimah în data de 31 octombrie
Sursă foto: Agerpres

În ziua de 31 octombrie, calendarul creștin ortodox îi omagiază pe Sfinții Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis. Aceiași sfinți sunt venerați și în tradiția greco-catolică.

La romano-catolici se sărbătorește Sfântul Alfons Rodriguez.

Sfinții Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis sunt printre cei 70 de discipoli ai lui Iisus Hristos. Ei sunt menționați în Epistolele Sfântului Apostol Pavel pentru contribuția lor la fondarea Bisericii din Roma (Rom. 16, 6-15).

Sfântul Stahie a fost numit episcop în Bizanţ de către Sfântul Apostol Andrei. De asemenea, Sfinţii Amplie și Urban au fost consacrați episcopi tot de către Sfântul Apostol Andrei: Amplie în Odisopole (actualmente Varna), iar Urban în Macedonia. Ambii au suferit martiraj.

Narcis a fost episcop în Atena, Apelie în Ieraclia și Aristobul în Britania. Toți trei au predicat Evanghelia lui Hristos și după multe eforturi și sacrificii și-au dat sufletele lor binecuvântate Domnului.


Sfântul Mucenic Epimah, nativ din orașul Pelusiu din Egipt, era un creștin fervent. A trăit în perioada guvernării lui Apelian, care persecuta creștinii din Alexandria.

Sfântul Epimah a răsturnat altarul pe care se aduceau jertfe idolilor. Ca urmare, a fost arestat și torturat. În timpul torturilor, o femeie cu un ochi orb s-a apropiat de el și, prin atingerea unei picături din sângele sfântului mucenic, ochiul ei a fost vindecat.

Sfântul Mucenic Epimah a murit martir prin decapitare.

(sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu