HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Celebrarea Sfântilor Apostoli Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu și Cvart/ Sfântul Mc. Orest pe 10 noiembrie

Celebrarea Sfântilor Apostoli Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu și Cvart/ Sfântul Mc. Orest pe 10 noiembrie
Sursă foto: Agerpres

Pe data de 10 noiembrie, calendarul creștin ortodox îi comemorează pe Sfinții Apostoli Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu și Cvart. Aceiași sfinți sunt sărbătoriți și în calendarul greco-catolic. În tradiția romano-catolică, această zi este dedicată Sfântului Leon cel Mare și Sfântului Orest.

Cei șase sfinți amintiți mai sus fac parte din cei 70 de apostoli ai lui Iisus Hristos. Potrivit "Vieţilor Sfinţilor", "Olimp şi Rodion, urmând Sfântului Apostol Petru, împreună au fost tăiaţi de Nero, în cetatea Romei. Sosipatru, pe care îl pomeneşte Sfântul Apostol Pavel în Epistola către romani, fiind episcop al Iconiei, cu pace s-a săvârşit. Erast, pe care în aceeaşi epistolă îl pomeneşte Sfântul Apostol Pavel, mai întâi a fost iconom al sfintei Biserici a Ierusalimului. După aceea, fiind episcop al Paneadiei, s-a mutat la Domnul".

Sfântul Cvart, episcop al Beritului (Fenicia), a suferit pentru credința sa corectă și a convertit mulți greci la creștinism. Sfântul Terțiu a ocupat poziția de al doilea episcop în Iconia, succedându-l pe Sfântul Sosipatru (Romani 16, 22).

În aceeași zi este comemorat și Sfântul Mucenic Orest, un tânăr medic din Tiana, Capadocia. În timpul persecuțiilor împotriva creștinilor inițiate de împăratul Dioclețian (284-305), acesta a fost torturat pentru a renunța la credința sa în Hristos. Cu toate că a fost supus la numeroase chinuri și presiuni pentru a se închina zeilor păgâni, Sfântul Orest a declarat "Sunt gata a răbda toate muncile, având în inima mea semnul Domnului meu Iisus Hristos".

"Atunci muncitorul, umplându-se de mânie, a poruncit să aducă douăzeci de cuie de fier lungi de câte o palmă şi să le bată în călcâiele Sfântului Orest. Făcându-se şi aceasta, a poruncit să-l lege de un cal sălbatic şi să-l târască până ce va muri...". A urmat o serie de torturi care au culminat cu moartea Sfântului Orest.

"După aceea s-a arătat în locul acela un om luminat ca soarele, care adunând moaştele Sfântului, le-a îngropat în muntele ce era aproape de cetatea Tiana, dând Dumnezeului nostru slavă, totdeauna, acum şi pururea, şi în vecii vecilor. Amin". (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin