Curtea Constituțională a respins sesizarea formulată de USR cu privire la deciziile luate de Parlament în legătură cu numirea vicepreședinților Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). USR considera că aceste hotărâri, prin care PSD și PNL au plasat în conducerea ANCOM doi politicieni, nu sunt fundamentate pe competențe profesionale relevante.
Argumentele Curții"În esenţă, în ceea ce priveşte critica referitoare la adoptarea hotărârii de numire a vicepreşedinţilor ANCOM în cursul mandatului vicepreşedinţilor în exerciţiu, fără precizarea datei de la care noii vicepreşedinţi intră în funcţie, Curtea a constatat că data de la care începe mandatul noilor vicepreşedinţi ai ANCOM, numiţi prin Hotărârea Parlamentului României nr. 33 din 10 octombrie 2023, se deduce din interpretarea acestei hotărâri în corelare cu Hotărârea Parlamentului României nr. 79 din 11 octombrie 2017, ţinând cont de succesiunea firească a mandatelor în timp", se arată în comunicatul oficial al CCR.
Sursa menţionată indică faptul că "referitor la precizările privind sesizarea de neconstituţionalitate, formulate de autor, în sensul că rectificarea Hotărârii Parlamentului nr.33/2023, prin menţionarea datei de la care noii vicepreşedinţi intră în funcţie, nu acoperă neconstituţionalitatea acestei hotărâri, Curtea a reţinut că nu se impune o analiză distinctă."
Curtea a mai observat că "persoanele numite în funcţia de vicepreşedinte la ANCOM îndeplinesc condiţia obiectivă de desfăşurare a unei activităţi «în domeniul comunicaţiilor sau în domeniul juridic» circumscrisă intervalului de timp de 5 ani".
În octombrie, Camera Deputaților și Senatul i-au numit pe Pavel Popescu și Vlad Bontea ca vicepreședinți ai Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Ulterior, Pavel Popescu a demisionat din Parlament. În locul lui, Mara Mareș a fost validată ca deputată PNL cu voturi unanim acceptate în plenul Camerei Deputaților.