HUB PRESS

s e î n c a r c ă

CCR a constatat neconstituționalitatea unui articol de lege care a dus la revocarea unui procuror controversat din DNA.

CCR a constatat neconstituționalitatea unui articol de lege care a dus la revocarea unui procuror controversat din DNA.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Curtea Constituțională a acceptat o excepție propusă de Curtea de Apel Cluj și a determinat că legea care permitea, înainte de 2022, ca liderul DNA să demită procurorii din Direcție este neconstituțională. Excepția a fost introdusă în cadrul procesului inițiat de procurorul Cristian Ardelean împotriva destituirii sale din DNA Oradea.

"În ședința din data de 21 noiembrie 2023, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma „în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor specifice funcției”, din cuprinsul dispozițiilor art.87 alin.(8) din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, este neconstituțională.

Art.87 alin.(8) din Legea nr.304/2004 are următoarea redactare: „(8) Procurorii numiți în cadrul Direcției Naționale Anticorupție pot fi revocați prin ordin al procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, cu avizul secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor specifice funcției sau în cazul aplicării uneia dintre sancțiunile disciplinare prevăzute la art.100 lit. b)-e) din Legea nr.303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”

În noua lege privind organizarea judiciară, această problemă a fost abordată și clarificată prin explicarea sintagmei „exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor”.

Ce spunea procurorul Ardelean în 2020

„Am atacat în instanţă ordinul de revocare din DNA, pentru că nu a fost bazat pe constatarea unei conduite profesionale incorecte sau nelegale, ci pe faptul că presa a dat anumite conotaţii acelei faimoase înregistrări. Judecătorul a dispus din oficiu sesizarea CCR, a suspendat judecarea cauzei, arătând că dispoziţiile legale privind revocarea nu permit persoanei vizate să se apere, pe româneşte că un procuror poate fi revocat din pixul şefului, fără a se putea apăra. În cazul meu, revocarea a fost cu atât mai neîntemeiată cu cât înainte de a fi revocat s-a făcut un control, tot de către şefii DNA de atunci, finalizat cu concluzia că nu mi se poate imputa nici măcar o singură neregulă. Sunt şanse foarte mari ca sesizarea CCR să fie admisă, deoarece tot CCR a constatat că revocarea unui procuror DIICOT, structură similară DNA, a fost neconstituţională din aceleaşi motive”, afirma Cristian Ardelean într-un interviu pentru Bihoreanul, în septembrie 2020.

De ce a fost revocat Ardelean din DNA

Cristian Ardelean și Ciprian Man au fost destituiți din DNA Oradea în ianuarie 2019. Această decizie a survenit la scurt timp după scandalul legat de înregistrările de la DNA Oradea. Avocatul Răzvan Doseanu a publicat o înregistrare primită de la o sursă anonimă, în care cinci procurori ai DNA Oradea discutau despre completurile de judecată favorabile și despre posibilitatea de a-i liniști pe judecatorii ostili prin demararea unor anchete penale.

În iulie 2019, cei doi procurori au fost trimiși în fața instanței disciplinare de Inspecția Judiciară. De atunci, Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM încearcă să rezolve situația. Astfel, de doua ori acțiunea disciplinară inițiatată împotriva lor a fost respinsă de procurorii CSM, iar de două ori Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis cauza înapoi la CSM pentru rejudecare.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu