HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Cât de mult ar trebui să se reducă emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030, conform unui raport ONU?

Cât de mult ar trebui să se reducă emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030, conform unui raport ONU?
Sursă foto: John Minchillo/AP

Conform unui raport recent al Organizației Națiunilor Unite (ONU), progresele guvernelor în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră sunt insuficiente pentru a preveni cele mai grave consecințe ale încălzirii globale, informează Reuters prin Agerpres.

"COP28 trebuie să fie un punct de cotitură istoric în acest deceniu critic", a afirmat Sultan al-Jaber, directorul companiei naționale de petrol din Emiratele Arabe Unite, care va conduce discuțiile.

Raportul indică faptul că, în conformitate cu actualele planuri climatice naționale - denumite Contribuții determinate la nivel național (NDC) - emisiile ar putea crește cu 9% peste nivelurile din 2010 până la sfârșitul acestui deceniu, chiar dacă NDC-urile sunt implementate integral.

Se estimează că emisiile de gaze cu efect de seră vor scădea cu 2% sub nivelurile din 2019 până în 2030. Raportul sugerează că lumea se va confrunta cu o creștere maximă a emisiilor în acest deceniu.

Acest procent este încă mult sub reducerea necesară de 43% comparativ cu nivelurile din 2019 pe care Grupul interguvernamental de experți privind clima (IPCC) susține că este esențial pentru a rămâne în limita obiectivului de 1,5 grade Celsius, prevăzut în Acordul de la Paris.

"Ambiția la nivel global a stagnat în ultimul an, iar planurile climatice naționale sunt uimitor de nealiniate cu știința", a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. "Prăpastia dintre necesitate și acțiune este mai amenințătoare ca niciodată", a adăugat el.

Conform Acordului de la Paris din 2015, care prevede limitarea încălzirii globale la "cu mult sub" 2 grade Celsius comparativ cu nivelurile preindustriale, țările trebuie să prezinte și să actualizeze NDC-urile lor la fiecare cinci ani.

Raportul ONU a examinat aproape 200 de solicitări, inclusiv 20 de NDC-uri noi sau actualizate primite în septembrie 2023. Planurile naționale au arătat o îmbunătățire marginală comparativ cu ambițiile de anul trecut, fiind estimată o creștere a emisiilor cu 11% comparativ cu nivelurile din 2010.

"Guvernele în ansamblu fac pași mici pentru a preveni criza climatică", a declarat Simon Stiell, secretarul executiv al ONU pentru Schimbările Climatice.

Anumite state ar putea fi mai bine poziționate decât altele. O analiză realizată de Centrul de cercetare pentru energie și aer curat din Helsinki a constatat că emisiile de dioxid de carbon ale Chinei ar putea intra într-un "declin structural" începând cu anul viitor, parțial datorită instalărilor record de energie regenerabilă.

Acțiunile Chinei și ale Statelor Unite, cei doi cei mai mari emițători ai lumii, vor fi esențiale pentru atingerea obiectivelor climatice globale.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu