HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Campanie dedicată alimentației sănătoase pentru școlari

Campanie dedicată alimentației sănătoase pentru școlari
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În colaborare cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Direcţiile de sănătate publică, Ministerul Sănătăţii organizează campania "Ce, cât şi cum mănâncă un copil isteţ" în luna noiembrie. Aceasta se concentrează pe principiile alimentației sănătoase pentru vârsta școlară și este destinată elevilor din ciclul primar, părinților și cadrelor didactice.

Campania are ca scop sensibilizarea în privința problemei obezității infantile și educarea părinților cu privire la beneficiile unei diete sănătoase care poate preveni această afecțiune și complicațiile sale pentru adulți, conform unui comunicat al Institutului Naţional de Sănătate Publică transmis AGERPRES vineri.

"Pentru România, obezitatea este cel de al patrulea factor de risc pentru anii de viaţă pierduţi prin dizabilitate (DALY), dupa hipertensiune arteriala, consumul de tutun si factorii de risc alimentar (consum de sare, acizi graşi, bauturi îndulcite, carne rosie si procesata), observandu-se o creştere a DALY cu 139 la 100.000 de persoane între 2009 şi 2019. Obezitatea infantilã constituie una dintre cele mai grave probleme de sanatate din secolul XXI. (...) S-a observat ca supraponderalitatea în rândul copiilor din grupa de vârstă 7 - 9 ani a fost de 17,5% la copiii din mediul urban, de 15,9% la cei din semi-urban si de 15,7% la cei din rural. Prevalenta obezitatii la copiii din mediul urban a fost 14,5%, din semi-urban de 14,1% si din mediul rural de 13,3% (Raport National Romania, 2020)", a detaliat INSP conform Agerpres.

Specialiștii institutului sugerează că o dietă bogată în legume și fructe, consumul de cereale integrale, substituirea prăjiturilor cu fructe, preferința pentru apă în detrimentul altor băuturi îndulcite, limitarea consumului de sare la maximum jumătate de linguriță pe zi și încurajarea copilului să se miște cel puțin 60 de minute zilnic sunt strategii accesibile părinților pentru prevenirea problemelor legate de supraponderabilitate și obezitate.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin