HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Cabinete medicale de familie pedepsite pentru reutilizarea materialelor de unica folosinta sau cu termenul de valabilitate depasit.

Cabinete medicale de familie pedepsite pentru reutilizarea materialelor de unica folosinta sau cu termenul de valabilitate depasit.
Sursă foto: fiercehealthcare.com

În urma unor inspecții sanitare, cabinetele de medicină de familie au primit amenzi în valoare totală de peste 26.000 lei pentru reutilizarea materialelor sanitare de unică folosință și utilizarea produselor expirate.

Au fost verificate pe parcursul anului, conform Direcției de Sănătate Publică (DSP) Buzău, 114 unități sanitare excluzând spitalele. Acestea includ 90 de cabinete de medicină primară, 19 ambulatorii specializate, trei cabinete stomatologice, o locație externă pentru recoltarea probelor și un cabinet medical optic.

"La cabinetele de medicină generalistă s-au descoperit urmatoarele: utilizarea unor metode alternative de sterilizare și dezinfecție care nu sunt conforme cu normele actuale pentru tipul specific de suprafața, instrumente si echipamente; prezența sau folosirea produselor biocide expirate, dispozitive medicale din clasa II a) și b), reactivi, materiale sanitare și articole de unică folosința; nereguli în colectarea categorizată a deșeurilor medicale și gestionarea lor conform reglementarilor legale; reutilizarea materialelor sanitare destinate unei singure utilizari; neasigurarea examenelor medicale necesare angajaților din orice domeniu privat sau public prin medicii ocupationali la angajare, reluarea muncii, schimbarea locului de muncă și controalele medicale periodice ale angajaților, conform reglementărilor legale actuale privind monitorizarea stării de sănătate și expunerea profesională a tuturor lucrătorilor prin servicii de medicina muncii", a declarat DSP Buzău pentru AGERPRES.

Conform aceleiași instituții, inspecțiile efectuate la cabinetele de medicină primară au dezvăluit și alte nereguli legate de depozitarea ustensilelor, materialelor sanitare, medicamentelor și reactivilor. Ca urmare a acestora s-au aplicat 38 de sancțiuni în total.

"Lipsa condițiilor adecvate pentru depozitare în unitatile sanitare a produselor, ustensilelor, instrumentelor, lenjeriei, echipamentului de protecție, materialelor sanitare și medicamentelor conform prevederilor legale sau instrucțiunilor producatorului; neprezentarea conditiilor necesare pentru depozitarea temporara a deseurilor provenite din activitati medicale; lipsa verificarii eficientei sterilizarii; nerespectarea duratei maxime permise pentru depozitarea temporara (48 ore) a deseurilor medicale infectioase in incinta unitatilor sanitare cu exceptia cazurilor in care deseuri sunt stocate intr-o locatie dotata cu sistem de racire care mentine o temperatura constanta sub 4 grade Celsius - durata maxima fiind atunci de 7 zile. Pentru aceste nereguli s-au aplicat 38 de sanctiuni, dintre care 23 avertismente si 15 amenzi contraventionale in valoare totala de 26.200 lei", a informat DSP.

În plus, DSP a menționat că la unitățile ambulatorii specializate s-a constatat ca neregulă nepredarea către direcțiile locale de sănătate publică a procedurilor de declarare a infecțiilor asociate asistenței medicale, elaborate de serviciul de prevenire a infecțiilor asociate îngrijirilor medicale. Pentru aceasta s-a decis aplicarea unei sancțiuni verbale.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu