HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Bușoi: Sunt în favoarea Declarației de la Anvers pentru un Acord Industrial European și competitivitatea Europei. România necesită urgent o strategie.

Bușoi: Sunt în favoarea Declarației de la Anvers pentru un Acord Industrial European și competitivitatea Europei. România necesită urgent o strategie.
Sursă foto: Facebook/ Cristian Bușoi

Europarlamentarul Cristian Bușoi a declarat că este în favoarea "Declarației de la Anvers pentru un Acord Industrial European" și pentru competitivitatea Europei. El subliniază necesitatea urgentă a României de a dezvolta o strategie industrială și de a valorifica oportunitățile europene.


"În calitate de Președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, îmi exprim întreaga susținere față de inițiativa prezentată în cadrul Summitului European al Industriei, prin „Declarația de la Anvers pentru un Acord Industrial European”. Această declarație, susținută de lideri a 73 de companii din aproape 20 de sectoare industriale, a fost prezentată Prim-ministrului belgian, Alexander De Croo, și Președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, subliniind angajamentul ferm al industriei față de Europa și transformarea acesteia.


Această declarație reprezintă un efort comun al liderilor principalelor sectoare industriale care reprezintă 7.8 milioane de lucrători din Europa, sindicatelor europene și liderilor europeni, pentru a aborda problemele urgente ale peisajului industrial european. "Declarația de la Anvers" subliniază necesitatea vitală a clarității, previzibilității și încrederii în politica industrială a Europei pentru a face față provocărilor curente.


Declarația prezintă 10 acțiuni specifice, inclusiv integrarea Acordului Industrial al UE în Agenda Strategică Europeană mai extinsă, simplificarea legislației și a cadrului pentru Ajutor de Stat. Obiectivul este de a face din Europa un lider mondial în furnizarea de energie accesibilă cu emisii reduse de carbon, prin parteneriate strategice și de a oferi un suport consolidat pentru proiectele UE.


Am subliniat de mai multe ori importanța crucială a unui Acord Industrial - Industrial Deal în cadrul UE. Acesta ar echilibra ambițiile ecologice cu necesitățile economice și ar oferi sprijin sectoarelor energetice intensive. În plus, ar menține competitivitatea Europei la nivel global.


La nivelul UE, există deja un consens tot mai larg pentru o reevaluare a abordarii industriale, în beneficiul atât al economiei cât și al mediului. Crearea unui mediu favorabil pentru extinderea capacității de producție a UE în tehnologiile și produsele net zero necesare este esențial.


Semnatarii Declarației de la Anvers provin din diverse sectoare industriale precum chimicale, farmaceutice, hârtie, oțel, minerit, aluminiu, sticlă, zinc, metale, textile, rafinării, ciment, var, îngrășăminte, ceramică, gaze industriale și biotehnologie.


"România trebuie să își dezvolte o strategie industrială și să valorifice atât momentul de deschidere politică la nivel european cât și oportunitățile de finanțare europene", a transmis Bușoi.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu