HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Bușoi: Este necesară o finanțare mai eficientă și soluții de lungă durată pentru progresul energiei nucleare în Europa

Bușoi: Este necesară o finanțare mai eficientă și soluții de lungă durată pentru progresul energiei nucleare în Europa
Sursă foto: PE

La cel de-al 16-lea Forum European al Energiei Nucleare (ENEF 2023), desfășurat la Bratislava, a luat parte și europarlamentarul Cristian Bușoi.

Bușoi a exprimat entuziasm pentru oportunitatea de a participa la sesiunea de deschidere alături de Kadri Simpson, comisarul european pentru Energie, Agnes Pannier-Runacher, ministrul Energiei din Franța, și premierul Slovaciei, Robert Fico. „Evenimentul este organizat de Comisia Europeană în colaborare cu Guvernul Slovaciei și reprezintă un bun prilej pentru o discuţie amplă asupra oportunităţilor şi riscurilor energiei nucleare, în special asupra rolului energiei nucleare în cadrul Strategiei Energetice a Uniunii Europene. Am fost invitat la ENEF 2023 în calitate de președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European”, a menționat europarlamentarul pe Facebook.

Bușoi subliniază că forumul a oferit contextul ideal pentru reiterarea interesului Comisiei ITRE față de energia nucleară și identificarea celor mai eficiente strategii prin care statele ce utilizează acest tip de energie - inclusiv România - pot continua să dezvolte în siguranță capacități de producție electrică din sursa nucleară.

Energia nucleară joacă un rol crucial în tranziția energetică și securitatea energetică a Uniunii Europene, alături de energia eoliană, solară și geotermală. „Foarte important, energia nucleară este al doilea pilon al sistemelor de energetice europene ale viitorului. România, prin Nuclearelectrica intenționează să dezvolte două noi capacități de energie nucleară, în parteneriat cu Statele Unite ale Americii, dar și cu state ale UE. Suntem una dintre primele țări europene care au un proiect de reactoare modulare, o soluție tehnologică extrem de interesantă și foarte importantă pentru viitor. Uniunea Europeană trebuie să găsească soluții pentru a ajuta țările care doresc să-și dezvolte capacitățile de energie nucleară. Este necesar să reducem la maximum dependența de combustibili și materiile prime din Rusia pentru facilitățile nucleare din țările europene. România NU este în această situație pentru că își produce singură necesarul, dar și noi avem nevoie de susținere pentru a găsi soluții mai bune, soluții durabile pentru neutralizarea deșeurilor nucleare”, a declarat Bușoi în calitate de președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu