Sebastian Burduja, Ministrul Energiei din România, a avut întrevederi cu patru comisari ai Uniunii Europene (UE) la Bruxelles în cursul zilelor de miercuri și joi. Burduja a evidențiat faptul că UE reprezintă o oportunitate majoră pentru progresul României.
La Bruxelles, Burduja s-a întâlnit cu următorii comisari europeni: Kadri Simson, responsabil european pentru energie, Wopke Hoekstra, care se ocupă de politicile climatice la nivel european, Adina Vălean, comisar european pentru transporturi și Didier Reynders, care gestionează justiția și concurența în cadrul UE. De asemenea, Ministrul Energiei s-a consultat cu Celine Gauer, coordonatoarea PNRR pe plan european.
Burduja menționează că a purtat discuții și a primit suport privind producția de energie electrică pe bază de cărbuni și mineritul din Valea Jiului.
„Uniunea Europeană este cea mai mare șansă de dezvoltare pentru România. Avem datoria să apărăm interesele românilor și să respectăm regulile clubului select în care am fost acceptați din 2007. Cu aceste gânduri am venit la Bruxelles [...]Burduja adaugă că importanța pe care România o conferă sectorului energetic este recunoscută și susținută la nivel european. „Am expus pregătirile pentru iarnă și am detaliat sprijinul nostru constant față de frații noștri de peste Prut. [...] Toate acestea au susținerea deplină a Comisiei Europene”.
Ministrul Energiei a comunicat că a explicat „măsurile de sprijin pentru cetățeni și companii, inclusiv schema de compensare-plafonare, valabilă până în martie 2025. Astfel de măsuri de protecție a consumatorilor pot și trebuie să continue”, afirmă el.
O altă tematică abordată la Bruxelles a fost legislația privind energia eoliană offshore. Comisia va oferi suport cu „bune practici pentru accelerarea proiectelor, astfel încât din 2032 să avem primele centrale eoliene în Marea Neagră”.
Cu privire la PNRR, Burduja menționează că au fost prezentate eforturile României de a atinge toate obiectivele stabilite la timp, incluzând accelerarea reformelor și investițiilor. „Vom ține pedala de accelerație apăsată la maxim”.
Cele mai complexe discuții s-au concentrat asupra perspectivelor exploatarii cărbunelui în Valea Jiului și la Complexul Energetic Oltenia.
„Am căutat soluții echilibrate și am găsit deschidere pentru dialog [...] Discuțiile vor continua la nivel tehnic”. „Ne dorim cu toții energie verde pentru România, dar înainte de orice avem nevoie de energie sigură”.După discuțiile avute la Bruxelles, România a primit asigurări privind sprijinul Comisiei Europene pentru crearea unui cadru solid de dezvoltare energetică durabilă și sigură:
„Nu promit niciodată ceea ce nu știu sigur că pot să fac, dar plec de la Bruxelles fiind convins că există speranță pentru viitorul sectorului energetic românesc. Ne dorim cu toții energie verde pentru România, dar înainte de orice avem nevoie de energie sigură. Aceasta este prioritatea zero a mandatului meu de ministru”, a concluzionat Sebastian Burduja.