HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Bunică arestată pentru că și-a răpit nepoții ca să-i țină departe de mama lor.

Bunică arestată pentru că și-a răpit nepoții ca să-i țină departe de mama lor.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

O doamnă în vârstă de 44 de ani a fost arestată pentru detenție ilegală, după ce și-a reținut nepoții – un băiețel de aproape 5 ani și o fetiță de aproape 2 ani - pentru a-i proteja de mama lor. Copiii fuseseră plasați în custodia exclusivă a mamei lor de către Judecătoria Galaţi, conform unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi, citat de Agerpres.

Secţia 4 Poliţie Galaţi a primit un apel telefonic pe data de 13 noiembrie 2023, care indica faptul că la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Apostol Andrei Galaţi - Secţia U.P.U. se afla o tânără în vârstă de 21 de ani, victimizată printr-o agresiune.

"Poliţiştii care s-au prezentat la spital au identificat victima agresiunii și după discuțiile cu aceasta și verificările efectuate s-a constatat că, în ziua respectivă, în jurul orei 8:00, tânara avusese un conflict spontan cu soţul ei, în vârstă de 26 de ani. În timpul acestui conflict, bărbatul ar fi agresat-o fizic pe soţia sa, cauzându-i multiple leziuni. Din acest motiv a fost chemată o ambulanță, care a transportat-o la spital pentru îngrijiri medicale. A fost completat un formular de evaluare a riscului și, întrucât s-a constatat că victima se află în pericol și există un risc de integritate fizică și viață printr-un nou act de violenţă domestică, poliţiştii au emis un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, prin care i s-a interzis bărbatului să se apropie la o distanţă mai mică de 200 de metri de soţia sa", se arată în comunicatul IPJ Galaţi.

Cuplul avusese deja incidente similare raportate la Secţia 4 Poliţie Galaţi, cu ordine de protecție emise anterior. Cu toate acestea, victima s-a împăcat mereu cu agresorul.

A fost deschis un dosar penal pentru violența domestică și urmează să fie continuată cercetarea de către polițiștii din cadrul unității menționate.

Pe data de 16 noiembrie, Judecătoria Galaţi a validat ordinul provizoriu de protecţie emis de polițiști. În plus fața de măsurile inițiale, instanța a decis ca cei doi copii minori să fie plasați sub custodia mamei lor. Aceasta urma să exercite singur autoritatea părintească și copiii urmau să locuiască cu ea.

În aceeași zi, s-a încercat aplicarea ordinului de protecţie. Agresorul a fost informat despre prevederile deciziei judecătorești, dar nu s-au putut pune în aplicare măsurile suplimentare, deoarece copiii nu au fost găsiți la domiciliul bărbatului. Acesta a declarat că, de la data agresiunii, minorii ar fi rămas la domiciliul mamei sale din Galaţi.

Ulterior, pe 21 noiembrie, după investigații efectuate de polițiști s-a stabilit că în zilele anterioare copiii se aflau la domiciliul comun cu tatăl lor. Deoarece sentința civilă fusese încălcată, polițiștii Secţiei 4 Poliţie s-au autosesizat referitor la infracţiunea de nerespectare a ordinului de protecţie emis, conform art.47 din Legea nr.217/2003 Republicată pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice.

"La aceeaşi dată, în jurul orei 16:00, bărbatul în vârstă de 26 de ani și mama acestuia, în vârstă de 44 de ani au fost conduși la sediul unității de poliție pentru continuarea cercetarilor. Cu toate acestea, cei doi minori nu au fost găsiți la adresele de domiciliu ale celor doi. Femeia în vârstă de 44 de ani a refuzat să divulge locația copiilor, motiv pentru care polițiștii s-au autosesizat referitor la infracţiunea de detenție ilegală. După administrarea probelor în cauza penală, femeia a fost reținută pentru 24 de ore și urma să fie prezentată a doua zi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi pentru stabilirea unei măsuri preventive. În același timp, polițiștii din cadrul secţiei menţionate, sub supravegherea și coordonarea procurorului de caz, au continuat investigațiile și activitățile de urmărire penală. Aceste demersuri au dus la identificarea celor doi minori la o altă adresă situată într-un apartament din cartierul Micro 40. Copiii au fost preluați și plasați în custodia mamei lor prin intermediari ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi", se arată în comunicatul IPJ Galaţi.

Investigațiile continuă pentru a stabili toate detaliile situației și pentru a lua măsurile legale corespunzatoare.

Pentru intervenția la locul unde erau copiii, polițiștii Secţiei 4 Poliţie Galaţi au primit ajutorul unei echipe de luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Galaţi, precum și îndrumări din partea procurorului de caz al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu